Da li je bolje spavati u hladnoj ili toploj sobi i zašto?

Radiosarajevo.ba
Da li je bolje spavati u hladnoj ili toploj sobi i zašto?
Svima je potreban dug i miran san, bez obzira da li volimo da spavamo u zamračenoj sobi, sobi hladnoj kao led ili da se prekrijemo jorganom čak i kad je ljeto na vrhuncu.

Prema mnogim istraživanjima, tijelo i metabolizam će biti zdraviji ako je temperatura sobe u kojoj se spava ipak niža, piše Simplemost.

Studije su pokazale da spavanje u hladnim prostorijama može poboljšati vaš metabolizam. Iako se ne krećete mnogo, vaše tijelo sagorijeva kalorije čak i dok spavate.

San je najbolji lijek za tijelo, što više i bolje spavate, to više melatonina naše tijelo proizvodi. Kada je hladno, mi ljepše spavamo. Dakle, smanjite temperaturu u vašoj spavaćoj sobi prije nego što legnete, i ustanite odmorni.

Najzdravije je pokriti tijelo prekrivačima, a ostaviti samo glavu otkrivenu. Dok cijela dužina vašeg tijela ostaje topla, glava ostaje hladna, što obezbjeđuje jednaku tjelesnu temperaturu.

Neke studije su pokazale da su simptomi bolesti poput apneje i fibromialgije smanjeni kada spavate u hladnoj sobi.

Temperatura tijela se prirodno smanjuje kada spavamo. Zato je normalno da nam je hladno kada se pobudimo tokom noći, čak i tokom ljeta. Ukoliko spavate u hladnoj sobi, vaša temperatura tijela će brze spasti i lakše ćete zaspati.

Ukoliko spavate i pidžami, nemojte obući donji dio. Ukoliko spavate sa dugim rukavima, probajte da spavate u majici. U svakom slučaju, ne bi trebalo da se obučete slojevito.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije