Četiri zlatna pravila za pripremu piletine

Radiosarajevo.ba
Četiri zlatna pravila za pripremu piletine
FOTO: Arhiv / Piletina

Piletina je meso koje se najčešće nalazi na trpezi. Cjenovno je prihvatljiva, zdrava i lako se priprema. 

Ipak, mnogi ne znaju da je ova vrsta mesa sklona brzom kvarenju, pa je potrebno poduzeti neke mjere opreza prilikom korištenja. 

Jedna od najčešćih grešaka je da piletinu ne ispečete ili ne skuhate dovoljno. Termička obrada je nužna ukoliko želite biti sigurni da u mesu koje konzumirate neće biti bakterija. 

Greška je i ako pustite da se piletina odmrzava na sobnoj temperaturi. Na ovaj način  meso je podložno razvoju bakterija. Dok su vanjski rubovi mesa već otopljeni, meso je u sredini još uvijek zamrznuto. No na površini mesa već se za 20 minuta mogu početi stvarati bakterijske kolonije koje mogu prouzročiti trovanje hranom.

Meso uvijek odmrzavajte preko noći u frižideru. Na ovaj način troši se manje energije a meso se neće pokvariti. 

Nikada ne stavljajte piletinu na gornju policu frižidera, jer postoji rizik da će se mesni sokovi izliti i na taj način proširiti bakterije po frižideru. 

Daske na kojima ste rezali piletinu i noževe dobro operite nakon upotrebe.  Ova kuhinjska pomagala mogu predstavljati deponiju za bakterije ukoliko ih ne perete redovno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije