Ovo su 4 znaka da vašem tijelu nedostaje magnezijum

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su 4 znaka da vašem tijelu nedostaje magnezijum
Foto: Healthline.com / Ilustracija

Magnezijum je mineral koji je izuzetno važan biološki element u našem tijelu. Neophodno je održavati ukupnu fiziološku i metaboličku ravnotežu jer učestvuje u obezbjeđivanju preko potrebne energije našim ćelijama.

Neophodan je za aktivnost i ravnotežu nervnog sistema.

Djeluje opuštajuće i umirujuće i smanjuje razdražljivost nerava i mišića. Smanjuje lučenje adrenalina i efikasan je u ublažavanju grčeva i napetosti, na primjer kod glavobolje i nervoze, sindroma iritabilnog crijeva, tahikardije i bolova u stomaku.

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Učestvuje u zgrušavanju krvi i metabolizmu glavnih makronutrijenata i omogućava proizvodnju energije. Pomaže u održavanju uravnoteženog pH u krvi, reguliše srčani ritam i ima vazodilatacijski efekat.

Izuzetno je važan za zdravlje kostiju jer stabilizuje i restrukturira formiranje i rast kostiju.

Oko 60 odsto magnezijuma nalazi se u kostima, ostatak u mekim tkivima, a samo jedan odsto je u krvi.

Nedostatak magnezijuma je čest. Kako ćete prepoznati da imate ovaj problem?

Zdrav čovjek mora uvijek da se osjeća dobro, ne samo fizički već i psihički. Ako vam nedostaje magnezijuma, to će uticati i na vašu psihu pa možete doživjeti stres, anksioznost i depresiju.

Jedna od najopasnijih posljedica nedostatka magnezijuma je kalcifikacija arterija. Nizak nivo magnezijuma dovodi do ovog stanja i izaziva koronarne probleme, uključujući srčane bolesti, pišu Nezavisne novine.

Srčani udar je znatno češći kod osoba koje pate od hroničnog nedostatka magnezijuma.

Grčevi u mišićima nastaju kada se mišić nekontrolisano steže, što je često posljedica nedostatka magnezijuma. Naime, što manje magnezijuma telo dobija, mišićnom tkivu je potrebno više kiseonika za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti.

Problemi s kostima su još jedan simptom.

Da bismo podstakli apsorpciju kalcijuma koji unosimo ishranom, našem organizmu je neophodan vitamin D, a on može da se "aktivira" i obavlja svoju funkciju samo ako ima dovoljno magnezijuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije