Ovo je pet tajni za savršen domaći džem: Kako da se ne pokvari i bude gušći?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet tajni za savršen domaći džem: Kako da se ne pokvari i bude gušći?
Foto: Pexels / Ilustracija

Pripremanje džema kod kuće može biti pravo zadovoljstvo, ali ponekad se desi da ne dobijemo željenu konzistenciju.

Ako ste napravili džem od svog omiljenog voća, a on je previše tečan, ne brinite – uz nekoliko trikova možete ga spasiti i postići savršen gusti džem.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da popravite tečan džem:

1. Dodajte čia sjemenke

Čia sjemenke upijaju sok i vlagu iz voćnog pirea, dajući efekat zgušnjavanja džema bez upotrebe toplote ili dodavanja šećera ili pektina.

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

2. Koristite kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob je uobičajeno sredstvo za zgušnjavanje džemova, sosova, supa i glazure. Također je dobra opcija za džem sa manje dodanog šećera. Jedna stvar koju treba imati na umu kada je kukuruzni skrob kao sredstvo za zgušnjavanje u pitanju, je da džem čini malo mutnim ili mliječnim. Pomiješajte kukuruzni skrob sa vodom da napravite kašu, a zatim ga dodajte u mješavinu džema. Pustite da provri, a džem bi trebalo da se zgusne skoro odmah.

3. Probajte komercijalni pektin

Komercijalni pektin pomaže u zgušnjavanju džema napravljenog od voća sa malo pektina, kao što je džem od kupine. Dolazi u obliku praha ili tečnosti. Dodajte pektin u prahu u voćni sok, sjeckano voće ili procijeđen pire prije zagrijavanja mješavine džema. Stavite džem da provri na jakoj vatri, a zatim dodajte još šećera. Za tečni pektin, prvo prokuhajte voćni sok ili pire i šećer, a zatim dodajte tečni pektin.

4. Koristite želatin

Iako može biti teško raditi sa njim, želatin je odličan način za spasavanje tečnih džemova. Postoje dva načina da se džem zgusne želatinom, ali je najlakši način da omekšate želatin u vrućoj vodi, a zatim ga dodate u džem dok se kuha.

5. Ponovo prokuhajte

Ako ste napravili džem i sačekali da se ohladi, ali je i dalje tečan, ponovo ga sipajte u šerpu i ponovo prokuhajte. Kuhajte dok džem ne počne da se smanjuje i samim tim se zgusne. Možda će vas zanimati i kako da se džem ne pokvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije