Stručnjaci dali odgovor koji sve zanima: Je li sigurno podgrijavati hranu u mikrovalnoj?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci dali odgovor koji sve zanima: Je li sigurno podgrijavati hranu u mikrovalnoj?
Foto: Pexels / Mikrovalna pećnica

Brige o gubitku nutrijenata i dalje postoje, a neki se brinu da esencijalni vitamini i minerali nestaju, ostavljajući hranu nezdravom. Pa, da li je kuhanje u mikrotalasnoj stvarno toliko loše za vaše zdravlje? 

Svi načini kuhanja, bilo da je riječ o pečenju, kuhanju, prženju ili kuhanju u mikrotalasnoj, dovode do određenog gubitka nutrijenata, posebno kada temperature premašuju 60 stepeni celzijusa, objašnjava Adrian Hernandez, registrovani dijetetičar i certifikovani nutricionista za gastrointestinalnu ishranu.

U poređenju sa drugim metodama kuhanja, kuhanje u mikrovalnoj često bolje čuva esencijalne vitamine i minerale.

Scene kao iz horor filmova: Sarajevo se guši u smogu, zrak označen kao opasan

Scene kao iz horor filmova: Sarajevo se guši u smogu, zrak označen kao opasan

Iako se stručnjaci slažu da je sigurno podgrijavati ostatke hrane u mikrotalasnoj, važno je napomenuti da, kao i kod svake metode kuhanja, prekuhavanje može dovesti do gubitka nutrijenata, posebno kod vitamina osjetljivih na toplotu poput vitamina C i B.

"Tekstura hrane takođe može biti promijenjena, jer ponovljeno kuhanje u mikrotalasnoj može uzrokovati da hrana postane žilava, poput mesa, ili vodenasta, kao što su ugljeni hidrati", objašnjava Brittany Werner, direktorica za obuku i registrovani dijetetičar. "Na kraju, svaki put kada podgrijavamo hranu, njen ukus počinje da se razgrađuje, što može ostaviti hranu bezukusnom.“

Hernandez dodaje da kuhanje na visokim temperaturama može dovesti do stvaranja određenih jedinjenja. "Prekuhavanje i zlatno-smeđenje hrane može povećati nivo heterocikličnih amina, aromatičnih ugljovodonika i proizvoda napredne glikacije, koji su povezani s povećanjem upale."

Za veću efikasnost, Hernandez preporučuje da se podgrije samo ona količina hrane koja vam je potrebna. Takođe naglašava važnost pridržavanja pravila 72 sata za ostatke hrane kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom, jer bakterije mogu nastaviti da se množe tokom vremena, čak i u frižideru.

"To znači da supa ili riža koju držite cijelu sedmicu nisu najbolja ideja. Ako planirate da ostavite ostatke hrane više od 72 sata, preporučujem da ih odmah nakon kuhanja stavite u hermetički zatvorene kontejnere i zamrznete, kako biste ih duže sačuvali", preporučio je Hernandez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije