Stručnjaci otkrili: Ovih šest vrsta hrane nikako ne jedite na prazan stomak

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili: Ovih šest vrsta hrane nikako ne jedite na prazan stomak
Foto: Agencije / Ilustracija

Konzumiranje nekih namirnica na prazan stomak može ponekad dovesti do nelagode u probavnom sistemu. Da bi se izbjegle takve situacije, američki stručnjaci su naveli šest namirnica koje ne treba konzumirati na prazan stomak.

Nadutost, gasovi, gastroezofagealni refluks ili dijareja su samo neki od simptoma koji mogu pokvariti uživanje nakon obroka. U nekim slučajevima, ovi problemi mogu biti posljedica ishrane, posebno načina na koji se određena hrana konzumira. Naime, neki tipovi hrane mogu imati različite efekte na organizam ako se jedu na prazan stomak ili ne.

Kafa

Iako mnogi vole započeti dan šoljicom kafe umjesto bogatim doručkom, to možda nije najbolja ideja za zdravlje creva. Ova napitak je prilično kiseo, što može iritirati zidove želuca, posebno ako se pije na prazan stomak. Pored toga, kofein u kafi podstiče proizvodnju gastrina, hormona koji luči želučanu kiselinu, što može dovesti do simptoma refluksa, kao što su nadutost, mučnina ili vraćanje hrane, tvrde stručnjaci iz časopisa RealSimple. "Kofein takođe otvara donji ezofagealni sfinkter, odnosno mišićnu ventilu između jednjaka i želuca", što doprinosi refluksu, dodaje doktor Robynne Chutkan, gastroenterolog.

Ko je Mirza Hadžibegić: Menadžer sa velikim iskustvom na čelu Željeznica FBiH

Ko je Mirza Hadžibegić: Menadžer sa velikim iskustvom na čelu Željeznica FBiH

Čaj sa kofeinom

Kao i kafa, kofein u nekim čajevima, poput crnog čaja, može iritirati zid želuca i povećati proizvodnju želučane kiseline, što dovodi do simptoma refluksa, objašnjava doktor Michael Schopis, gastroenterolog. Stručnjaci preporučuju da se takođe jede nešto pre nego što se popije šoljica čaja bogatog kofeinom, poput crnog ili zelenog čaja.

Gazirani napitci

Još jedan napitak koji treba izbegavati na prazan stomak su gazirani napici, kao što su sokovi. Poznato je da oni izazivaju simptome u probavnom sistemu poput nadutosti ili podrigivanja. "Mjehurići ugljen-dioksida iz gaziranog napitka mogu stvoriti jaku pritisak u želucu, uzrokujući nelagodu i podrigivanje", objašnjava doktor Robynne Chutkan. Ona dodaje da gaziranje može takođe izazvati otvaranje donjeg ezofagealnog sfinktera i dovesti do simptoma refluksa.

Začinjenu hranu

Pazite na začinjenu hranu koja bi mogla iritirati želudac kod ljudi koji nisu navikli da je jedu na prazan želudac. „ Ideja da začinjena hrana može iritirati sluzokožu želuca zavisi od nečije navike da jede ovu vrstu hrane “, objašnjava dr. Robynne Chutkan. Dr Michael Schopis, objašnjava da je to zato što “ većina začinjene hrane sadrži hemikaliju zvanu kapsaicin, koja se vezuje za receptore u gastrointestinalnom traktu ” i detektuje se kao nešto štetno od strane tijela što povećava proizvodnju sluzi kako bi se ubrzalo njegovu probavu. “ Ovo može izazvati trenutke pretjerane probave, kao i bolove u stomaku, rijetku stolicu, hitnost i dijareju ”, dodaje stručnjak.

Slatka hrana

Iako oni čine većinu doručka, najbolje je suzdržati se od započinjanja obroka slatkom hranom prema stručnjacima koje je intervjuirao RealSimple . Zaista, “ jedenje slatke hrane na prazan želudac može uzrokovati brži skok inzulina i šećera u krvi, što često rezultira 'slomom' ubrzo nakon toga ,” kaže dr. Robynne Chutkan. Ona preporučuje da se prvo okrenete hrani bogatoj vlaknima koja mogu usporiti apsorpciju šećera, potičući sporije povećanje šećera u krvi. Ona dodaje da zaslađena hrana takođe može „ prouzrokovati dijareju ako se jede na prazan stomak “.

Pržena masna hrana

Iako je pržena hrana često vrlo popularna, stručnjaci ne preporučuju da je jedete na prazan želudac. Zaista, ističu da je ovoj hrani bogatoj mastima potrebno duže za varenje, što dovodi do veće proizvodnje kiseline, što će vjerovatno uzrokovati gastrointestinalne poremećaje. “ Hrana bogata mastima također smanjuje sposobnost kontrakcije donjeg ezofagealnog sfinktera, stvarajući pukotinu koja dovodi do refluksa kiseline ,” ističe dr. Michael Schopis. „ Da biste smanjili ove efekte, masnu hranu možete kombinovati sa ugljenim hidratima, kao što su pirinač, hleb i krompir, kao i drugo skrobno povrće, koje deluje kao pufer “, savetuje on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije