Ovo je ključno vrijeme za ručak ako želite smršati: Otkrijte kako da ne poremetite metabolizam

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je ključno vrijeme za ručak ako želite smršati: Otkrijte kako da ne poremetite metabolizam
Foto: Ilustracija / Ilustracija / Dijeta

Osobama koje žele smršati već dugo se preporučuje da izbjegavaju kasne obroke i da umjesto toga najobilniji obrok tokom dana bude ručak.

Važno je ne samo šta jedete za ručak, već i kada ga konzumirate, jer tajming može igrati ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Prema riječima nutricionistkinje Lene Baković s Floride, idealno vrijeme za ručak je otprilike četiri do pet sati nakon doručka.

"Ako se neko probudi u 7 ujutro i pojede hranljiv i bogat doručak u 8, onda će vjerovatno ogladniti otprilike četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati", rekla je.

Dolcela recept | Pita s bademima i sirom – savršena kombinacija hrskavog i kremastog

Dolcela recept | Pita s bademima i sirom – savršena kombinacija hrskavog i kremastog

Kasniji ručak može da poremeti metabolizam i da dovede do toga da ljudi preskaču večeru i/ili grickaju nešto bliže vremenu za spavanje, objasnila je.

Naučnici u Španiji su takođe sugerisali da oni koji kasno ručaju sagorijevaju manje kalorija u mirovanju od onih koji jedu u 13 sati. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, oni koji su ručali u 16:30 također su imali nestabilan šećer u krvi tokom dana i trebalo im je više vremena da transformišu ugljene hidrate u energiju.

Prethodna istraživanja pokazala su da ako se predugo ne jede, to može da uzrokuje porast šećera u krvi kada konačno jedete – posebno ako je taj obrok bogat ugljenim hidratima. Poznato je da porast šećera u krvi povećava rizik od velikog pada šećera kasnije tokom dana, što može podstaknuti oslobađanje hormona koji izazivaju jake napade gladi, zbog čega ćete verovatnije grickati.

"Moguće je da će raniji ručak – nedugo nakon doručka – doprinijeti većoj gladi kasnije tokom dana i prije večere, što može dovesti do grickanja ne baš zdrave hrane. No, kasniji ručak koji je bliže večeri može dovesti do toga da neki pojedinci preskoče večeru i osjete glad bliže vremenu za spavanje, što bi opet moglo rezultirati grickanjem slane i/ili slatke hrane niske nutritivne vrijednosti", rekla je Bakovic.

Ako ručate svaki dan u različito vrijeme to također može da utiče na vaše zdravlje, upozorila je, jer bi ova praksa mogl da poremeti cirkadijalne ritmove koji upravljaju načinom na koji naše tijelo prelazi iz dana u noć i obrnuto.

"Kao što su ciklusi spavanja i budnosti dosljedni i važni da bi se naše tijelo osjećalo usklađeno iz dana u dan, isto se može reći i za vrijeme obroka", objasnila je nutricionistkinja.

Prema tome, korisno je ručati otprilike u isto vreijme svaki dan, jer se ovo dosljedno izazivanje osjećaja gladi i sitosti sinhronizuje sa našim ciklusima spavanja i buđenja.

Ranije ovog meseca jedan italijanski stručnjak za dugovječnost takođe je tvrdio da i vrsta hrane koju konzumirate za vrijeme ručka može da poveća vaše šanse da doživite sto godina.

Prema dr Valteru Longu, istraživaču starenja i bioloških nauka na Univerzitetu Južne Kalifornije, lagani obrok koji se sastoji od orašastih plodova i voća korisniji je jer ne uzrokuje nagli porast insulina i sve posljedice koje dolaze uz to nakon obilnijeg ručka.

Dr Longo, koji je utemeljio poznatu dijetu 5:2, rekao je da biste također trebalo da nastojite da jedete ranije, tako da razmak između večere i doručka sljedećeg dana bude barem 12 sati. To je zato što se na taj način aktivira autofagija, proces koji razgrađuje i reciklira stare ili oštećene dijelove ćelija, što pomaže u usporavanju starenja,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije