Ovo je definitivno najbolje voće za našu jetru, a tako rijetko ga se sjetimo kupiti

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je definitivno najbolje voće za našu jetru, a tako rijetko ga se sjetimo kupiti
Pixabay / Ilustracija/Voćni sokovi

Morate voljeti svoju jetru. Ona je drugi po veličini tjelesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli biti živi.

Vjerojatno znate da je njezina primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizira lijekove koje uzimate, pohranjuje glikogen, proizvodi kemikalije koje pomažu da se krv može zgrušavati, proizvodi žuč te pomaže u reguliranju šećera u krvi. Priznat ćete da je to jako, jako puno posla. Stoga vaša jetra sigurno zavređuje malo više pažnje nego što je dobiva, a zavređuje i redovitu dozu voća koje je najzdravije za nju.

Sačuvajte njezino zdravlje

Mislite da nemate razloga brinuti o jetri jer ne konzumirate često alkohol? No, jeste li čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre? Ona nije povezana s konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, no karakterizira je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomjerna konzumacija alkohola, odnosno do ciroze jetre.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Nealkoholna masna bolest jetre uzrokovana je viškom masti. Naime, u jetri se stvaraju naslage masti i to obično kao posljedica debljine ili pretilosti, povišenog šećera u krvi ili povišene razine triglicerida. Spriječiti razvoj nealkoholne masne bolesti jetre znači činiti sve ono što je inače poželjno za zdravlje cijelog tijela - riješiti se suvišnih kilograma, jesti manje šećera, redovito vježbati te redovito kontrolirati razinu masnoća u krvi. No, postoji jedna stvar koju možete učiniti još danas za svoju jetru, a to je jesti hranu koja sprečava upalu jetre. A kad je riječ o jetri, najbolja namirnica za njezino zdravlje je borovnica.

Dodajte ih u smoothie

"Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres do kojeg može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre", pojašnjava dr. Lauren Manaker, nutricionistica i autorica knjige „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook”, prenosi portal Živim.

Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje. Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa. I što je boja dublja i intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa. No, Lauren Manaker upozorava da to ne znači da trebate pojesti ogromnu zdjelu punu borovnica.

"Konzumiranje prevelike količine voća dovodi do unosa prevelike količine fruktoze, a to može imati negativan utjecaj na jetru", kaže Manaker dodajući da je porcija razumne veličine uvijek najbolji izbor.

"Dodajte borovnice u svoj smoothie, jogurt ili ih jednostavno jedite same. To je jedna od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu želite li očuvati zdravlje svoje jetre", poručuje Lauren Manaker.

Naučnici u Saudijskoj Arabiji vjeruju da bi borovnice jednog dana mogle postati terapija za bolest jetre povezanu sa starenjem i to na temelju njihovog istraživanja koje su proveli na starim štakorima koji su bili debeli te imali markere metaboličke bolesti i disfunkcije jetre. Nakon što su četiri sedmice bili hranjeni ekstraktom borovnica, jetra štakora značajno se poboljšala. Čak i ako vaš liječnik nakon provjere vaših jetrenih enzima zaključi da imate zdravu jetru, nastavite jesti borovnice želite li da ostane zdrava i u dubokoj starosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije