Ovih 7 začinskih biljaka možete već sada posaditi

Radiosarajevo.ba
Ovih 7 začinskih biljaka možete već sada posaditi
Foto: Stvarukusa.rs / Ulje origana / Ilustracija

Rano proljeće je najbolje vrijeme za biljku na otvorenom, ali možete staviti biljke u zemlju u bilo koje doba godine da nije zamrznuta.

Ako ćete ih saditi u posudama, to je odlična opcija za one u hladnijim krajevima koji žele započeti sadnju odmah, piše Modern farmer.

Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnim za prozorske daske, terase i balkone. Pri tome, umjesto da odete u trgovinu kada trebate grančicu nekog začina, jednostavno ga uberite u vlastitom domu.

Ovih sedam začinskih biljaka možete sada zasaditi.

Lavanda

Stavite u dobro isušeno tlo na sunčanom mjestu, režite stabljike cvijeta kako se budu sušile. Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previše.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Lavanda

Kadulja

Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. Izrežite stabljike za oko 30 posto svake jeseni kako bi se potaknuo bujni rast.


Ružmarin

Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previse.

Menta

Djelomice osvježite i navodnjavajte nekoliko puta sedmično tokom vrućeg i suhog vremena. Dok god ima vlagu, teško će uvenuti. Važno je znati da ih morate posaditi u lonce ako ih ne želite proširiti po cijelom dvorištu ili vrtu.

Menta - undefined

Foto: Pixabay.com: Menta

Timijan

Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. Sjeći stabljike za 50 posto u jesen za poticanje bujnog rasta.

Origano

Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom ili djelomično sunčanom mjestu. Ljeti ga trebate zalijevati nešto češće, otprilike jednom sedmično, dok je zimi u stanju mirovanja pa može preživjeti i do dvije sedmice bez vode. Izrežite stabljike 30 posto nakon cvjetanja ljeti.

Vlasac

Posadite na sunčanom mjestu i zalijevajte barem jednom sedmično tokom vrućeg i suhog vremena. Vlasac raste iz mesnatog korijenja koji može postati pretrpan kada se ograniči u loncu - podijelite korijenje u jednolike grumene i sadite ih na svježe tlo svake dvije ili tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije