Otkrivamo vam odličan način kako lakše zapamtiti gradivo

Radiosarajevo.ba
Otkrivamo vam odličan način kako lakše zapamtiti gradivo
Arhiv / Ilustracija

Vrlo je jednostavno. Izgovorite na glas informacije koje želite zapamtiti jer je veća vjerojatnost da ćete ih tako memorirati lakše i brže, objasnio je Colin MacLeod, psiholog i koautor studije.

Prenesite tu informaciju svojoj djeci koja sada nastavu prate od kuće i tako im olakšajte učenje.

Istraživači sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi kažu kako je čitanje na glas jedan od boljih načina za poboljšanje pamćenja te da takva praksa može povećati sposobnost pamćenja do 15 posto.

Naime, kombinacija govorenja i slušanja samoga sebe omogućava našem mozgu da te podatke sačuva u dugoročnoj memoriji i 'vadi' ih po potrebi.

Kanadski istraživači do ovih su tvrdnji došli nakon istraživanja provedenom na 95 pojedinaca. Testirali su četiri metode učenja pisanih informacija - čitanje u tišini, slušanje nekog drugog kako čita, čitanje naglas i preslušavanje snimke samoga sebe tokom čitanja.

Najbolje su pamtili ljudi koji su čitali gradivo na glas, oni su ubrzali svoje učenje od pet do 15 posto u odnosu na druge grupe, prenosi Reader's Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije