Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama
Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni.
Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.
Sezona svježih kupina je počela tako da je sada idealno vrijeme za kolače u kojima je ova zdrava bobica zvijezda.
Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'
Sastojci:
Za biskvit: 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 1 jaje
Za kremu: 3 čaše čvrstog jogurta, 1/2 l slatkog vrhnja, 3 listića želatine, 200 g šećera u prahu, 300 g kupina
Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane
Priprema:
- Najprije pripremite biskvit. U posudi izradite žumanca i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i zatim umiješajte brašno.
- U drugoj posudi mikserom izradite bjelanca u čvrsti snijeg te ga pažljivo umiješajte u smjesu žumanaca, šećera i brašna.
- Biskvit izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.
- Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Najprije izradite slatko vrhnje u šlag. Listove želatine nakvasite u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedite. Jednu čašu jogurta u loncu zagrijte do vrenja i zatim dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
- U posebnoj posudi pomiješajte preostali jogurt i šećer te dodajte otopljenu želatinu s jogurtom. U smjesu umiješajte i šlag od slatkog vrhnja.
- Kada je krema spremna, dodajte svježe kupine i pažljivo promiješaj kako bi ih spojila s kremom.
- Kremu izlijte na biskvit u kalupu i kolač stavite u frižider da se stisne.
Servirajte tortu hladnu, s nekoliko svježih kupina kao ukras, piše Miss7.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.