Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama

0
Radiosarajevo.ba
Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama
Foto: Miss7 / Jogurtica

Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni.

Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.

Sezona svježih kupina je počela tako da je sada idealno vrijeme za kolače u kojima je ova zdrava bobica zvijezda. 

Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'

Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'

Sastojci:

Za biskvit: 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 1 jaje

Za kremu: 3 čaše čvrstog jogurta, 1/2 l slatkog vrhnja, 3 listića želatine, 200 g šećera u prahu, 300 g kupina

Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane

Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane

Priprema:

  • Najprije pripremite biskvit. U posudi izradite žumanca i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i zatim umiješajte brašno.
  • U drugoj posudi mikserom izradite bjelanca u čvrsti snijeg te ga pažljivo umiješajte u smjesu žumanaca, šećera i brašna.
  • Biskvit izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju. 
  • Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Najprije izradite slatko vrhnje u šlag. Listove želatine nakvasite u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedite. Jednu čašu jogurta u loncu zagrijte do vrenja i zatim dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. 
  • U posebnoj posudi pomiješajte preostali jogurt i šećer te dodajte otopljenu želatinu s jogurtom. U smjesu umiješajte i šlag od slatkog vrhnja. 
  • Kada je krema spremna, dodajte svježe kupine i pažljivo promiješaj kako bi ih spojila s kremom. 
  • Kremu izlijte na biskvit u kalupu i kolač stavite u frižider da se stisne.

Servirajte tortu hladnu, s nekoliko svježih kupina kao ukras, piše Miss7.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije