Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama
![Ovakvu tortu niste probali: Hit ljeta je Jogurtica sa kupinama](https://storage.radiosarajevo.ba/article/509717/871x540/9fcf0d85e17f5f4b4b7e.jpeg?v1692640978)
Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni.
Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.
Sezona svježih kupina je počela tako da je sada idealno vrijeme za kolače u kojima je ova zdrava bobica zvijezda.
![Sportska nedjelja na Balkanu: Pop održao molitvu na početku utakmice, pa navijači pretukli delegata](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579091/300x185/lokomotiv-plovdiv-prtscr-youtube-februar2025.jpg?v1739724672)
Sportska nedjelja na Balkanu: Pop održao molitvu na početku utakmice, pa navijači pretukli delegata
Sastojci:
Za biskvit: 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 1 jaje
Za kremu: 3 čaše čvrstog jogurta, 1/2 l slatkog vrhnja, 3 listića želatine, 200 g šećera u prahu, 300 g kupina
![Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane](https://storage.radiosarajevo.ba/article/507536/300x185/lazna-svarcvald-torta-prsc-4august23.jpg?v1691168361)
Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane
Priprema:
- Najprije pripremite biskvit. U posudi izradite žumanca i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i zatim umiješajte brašno.
- U drugoj posudi mikserom izradite bjelanca u čvrsti snijeg te ga pažljivo umiješajte u smjesu žumanaca, šećera i brašna.
- Biskvit izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni dok ne dobije zlatnožutu boju.
- Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Najprije izradite slatko vrhnje u šlag. Listove želatine nakvasite u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedite. Jednu čašu jogurta u loncu zagrijte do vrenja i zatim dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
- U posebnoj posudi pomiješajte preostali jogurt i šećer te dodajte otopljenu želatinu s jogurtom. U smjesu umiješajte i šlag od slatkog vrhnja.
- Kada je krema spremna, dodajte svježe kupine i pažljivo promiješaj kako bi ih spojila s kremom.
- Kremu izlijte na biskvit u kalupu i kolač stavite u frižider da se stisne.
Servirajte tortu hladnu, s nekoliko svježih kupina kao ukras, piše Miss7.
Prijatno!!!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.