Ovaj znak ukazuje na to da ste ozbiljno dehidrirani

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj znak ukazuje na to da ste ozbiljno dehidrirani
Foto: Pexels / Ilustracija / Voda

Naše se tijelo sastoji od 60 posto vode koja ima funkciju regulacije tjelesne temperature te prijenos kisika i hranjivih tvari u stanice. Kada navedeno nije u balansu, odnosno kada tijelo nije dovoljno hidrirano, osim žeđi i suhih usta možemo osjetiti nimalo ugodne vrtoglavice i glavobolje. Ali, još jedan netipičan simptom također upućuje da tijelu nismo pružili dovoljno tekućine. Riječ je o ozbiljnoj dehidraciji koja nepovoljno djeluje na krvni pritisak, a potom i na bol u prsima.

Zašto dehidracija uzrokuje bol u prsima?

Kada ste jako dehidrirani, krvni pritisak pada, a time se i manje svježe krvi, kisika te hranjivih tvari transportuje do organa. Kao odgovor, tijelo odbrambeno pokušava povisiti krvni protisak ubrzavanjem otkucaja srca i sužavanjem krvnih žila.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

"Ovaj povećan broj otkucaja srca može se osjećati kao lupanje srca ili za neke čak bol u prsima", kaže Marc Taub, medicinski direktor hitne službe iz Kalifornije.

Što je dehidracija gora, to je vjerovatnije da ćete osjetiti spomenute simptome. U nekim slučajevima, bol u prsima ili ubrzani otkucaji srca, mogu biti znak značajnijeg problema sa srcem.

"Dehidracija se gotovo može promatrati kao mali test opterećenja. Osjećaj boli u prsima u ovoj situaciji mogao bi biti pokazatelj osnovnog kardiovaskularnog problema", objašnjava doktor Eric Hames koji savjetuje da je u tom slučaju potrebno napraviti daljnje krvne pretrage kao i EKG.

Druge nuspojave dehidracije

Tijelo ima mnogo drugih načina putem kojih šalje signale da biste trebali piti više vode. Uz žeđ kao osnovni pokazatelj, simptomi da ste dehidrirani mogu biti i ovi:

- Suha usta
- Tamno obojen urin
- Mokrenje ili znojenje manje nego uobičajeno
- Suha koža
- Umor

Kako se dehidracija pogoršava, tako se pogoršavaju i simptomi. Znakovi opasne dehidracije prema National Library of Medicine uključuju sljedeće:

- Zbunjenost
- Nesvjestica
- Nedostatak znoja
- Ubrzan rad srca
- Ubrzano disanje

Kako spriječiti dehidraciju?

Tačne potrebe za hidratacijom ovisit će o čimbenicima poput vaše dobi, težine, razine aktivnosti i klime u kojoj živite. Iako, prema Klinici Mayo, otprilike biste trebali ciljati na između devet i 12 čaša vode dnevno, ako ste tjelesno aktivni, ova se brojka povećava.

"Ako ste fizički aktivniji ili ste znojniji nego inače (zbog vrućina ili bolesti), preporučuje se da povećate unos tekućine. Činjenicu da ste unijeli dovoljno tekućine znat ćete prema boji urina koji treba biti svjetlije boje", kaže dr. Taub.

Razlika između blage i ozbiljne dehidracije

Blaga dehidracija obično se može riješiti pijenjem više tekućine, a oporavak ćete osjetiti unutar 15 do 20 minuta. Također, elektroliti su dobar izbor, posebno za one koji se aktivno bave sportom i za one koji imaju crijevnu virozu, piše Gloria.

"S druge strane, liječenje ozbiljne dehidracije zahtijeva pomoć doktora jer može dovesti do oštećenja bubrega ako se ne liječi", kaže dr. Hames.

Dok su neki uzroci boli u prsima blagi i ne zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, zbog teške dehidracije koja uzrokuje nelagodu i koja se ne smanjuje i dolazi do spomenutih simptoma, odmah treba zvati hitnu pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije