Ova namirnica je prava riznica zdravlja

0
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica je prava riznica zdravlja
Foto: Pexels / Ilustracija

U hladnim mjesecima tijelo je potrebno zagrijati i iznutra kako bismo ga doveli u ravnotežu, a dok biramo namirnice, trebali bismo misliti na jačanje imunog sistema, podizanje razine energije i dobrog raspoloženja.

Među udarnim jesenjim namirnicama su - gljive, niskokalorične i pune proteina, vitamina i minerala. Uz ostale dobrobiti za zdravlje (pomažu sniziti holesterol, smanjiti rizik za rak, poboljšati probavu...), podržavaju i dobar rad imunog sistema.

Gljive sadrže vitamine B grupe koji pomažu tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica zahvaljujući čemu svaka stanica dobiva dovoljno kisika, a bogate su i antioksidansima poput vitamina C i kolina koji nas štite od štetnog učinka slobodnih radikala.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Minerale poput kalija, selena, bakra i magnezija, koji su odgovorni za popravak oštećenog DNK, pretvaranje pojedene hrane u energiju te za protuupalno djelovanje, može biti teško dobiti iz biljnih namirnica, ali ne i iz gljiva. Neke od njih sadrže i beta-glukan, polisaharid koji dokazano djeluje imunostimulirajuće, a može pomoći i u snižavanju razine LDL (tzv. lošeg) holesterola.

Kiseljenje kupusa u glavicama: Pratite ove korake i imat ćete savršenu zimnicu

Kiseljenje kupusa u glavicama: Pratite ove korake i imat ćete savršenu zimnicu

Zbog njihove nježne teksture s gljivama treba postupati nježno. Peru se neposredno prije upotrebe pod mlazom hladne vode. Jela od gljiva treba pojesti čim su pripremljena. Ne smiju se čuvati u frižideru i sutradan podgrijavati jer stajanjem dolazi do raspadanja sastojaka i stvaranja otrova. Stoga pripremite samo onoliko gljiva koliko ćete odmah pojesti. Svježe gljive čuvajte u frižideru, ali ne duže od nekoliko dana, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije