Ova biljka je čisto zlato za zdravlje: Čuva srce i liječi nesanicu

0
Radiosarajevo.ba
Ova biljka je čisto zlato za zdravlje: Čuva srce i liječi nesanicu
FOTO: Pixabay / Brojni benefiti za zdravlje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam, kažu stručnjaci. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba. Čaj od bosiljka se koristi za ublažavanje infekcija i upalnih procesa u organizmu.

Ovaj zeleniš sadrži mineralne soli, biljna vlakna, eterična ulja i mnoge druge. Osim toga, obiluje vitamin A, K, C i B6, a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Čaj od bosiljka ima brojna ljekovitih svojstva, a neka od njih su da se koristi protiv bolova u mišićima, prevencija bolesti organa za varenje, kod bolesti bubrega, mokraćne bešike i kod problema s mokrenjem. Čaj od bosiljka je također jako dobar protiv nesanice i hroničnog umora, glavobolje, kod prehlada, gripa, bronhitisa, astme, kod problema s kožnim bolestima, a zaustavlja i razne infekcije.

Čaj od bosiljka za kašalj

Čaj od bosiljka je pogodan za probleme s disajnim ogranima, kašljem i izbacivanjem sluzi. Zapaljenje disajnih organa dovodi do kašlja, koji često može da bude uporan i neprijatan.

Čaj od bosiljka može da očisti bronhije i pomogne u izbacivanju sluzi koja nadražuje disajne kanale. Dakle, čaj od bosiljka umiruje kašalj i postepeno, redovnim korištenjem čaja, dolazi do prestanka kašlja.
Većina ljudi često ima problema sa sinusima i zapušenim nosem.
Čaj od bosiljka se uspješno primjenjuje i za inhalaciju.

Dvije supene kašike sušenog bosiljka staviti u litar ključale vode i ostaviti pet minuta da odstoji poklopljeno. Nakon toga, počnite da se inhalirate tako što ćete staviti lice u položaj iznad posude s čajem, prekriti glavu peškirom i duboko udisati.

Odrasli mogu da se inhaliraju i nekoliko minuta, a djeca samo dvije do tri minute. Postupak je dovoljno ponoviti dsva puta u toku dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije