Otkrijte moć limunske trave

0
Radiosarajevo.ba
Otkrijte moć limunske trave
Foto: Screenshot/YouTube / Limunska trava

Limunska trava, još poznata pod imenom Cymbopogon citratus, ima višenamjensku primjenu - može se koristiti kao začin te pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.

Čest je dodatak azijskim jelima kojima daje svježinu i bogat ukus. Mirisom podsjeća na limun te je izvor antioksidanasa i raznih vitamina

Pospješuje probavu 

Ako imate probavne smetnje, pokušajte ih riješiti s limunskom travom. Ona navodno ima antiseptičko djelovanje te pomaže u olakšavanju probavnih smetnji. Možete je koristiti za pravljenje čaja te ga konzumirati po preporuci stručne osobe. Ako se radi o ozbiljnim problemima s crijevnom florom, uvijek se posavjetujte s doktorom te zatražite savjet o korištenju bilo kakvih preparata.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ublažava bolove 

Limunska trava ima i protuupalna svojstva te može pomoći kod ublažavanja boli. Bez obzira radi li se o grčevima u trbuhu ili bolovima u zglobovima, čaj s ovom mirisnom travom može olakšati simptome. 

Pomaže kod prehlade i gripe

Konzumacijom čaja od limunske trave možete ublažiti simptome gripe, poput kašlja, guste sluzi te glavobolje. Osim čaja, možete napraviti ulje te ga nježno umasirati u bolne dijelove tijela tokom gripe.

Nutricionistica o pravilnom mršavljenja: Tri stavke s kojima ćete bez greške skinuti višak do ljeta

Nutricionistica o pravilnom mršavljenja: Tri stavke s kojima ćete bez greške skinuti višak do ljeta

Jača imunološki sistem

Limunska trava je bogata antioksidansima te njezina konzumacija pomaže u jačanju imunološkog sistema. Kad imate jak imunološki sistem, ne trebate se brinuti oko sezone prehlade, gripe ili alergija. Imajte na umu da ne smijete pretjerivati s konzumacijom prirodnih proizvoda, te se uvijek savjetujte sa stručnom osobom.

Smiruje nervni sistem

Čaj od limunske trave smiruje nervni sistem te pozitivno utječe na smanjenje stresa. Također, pomaže kod problema sa spavanjem te se uz opustimo u napetim situacijama. Ako ste napeti i stalno se budite tokom noći, pokušajte s šoljom čaja od limunske trave pred spavanje.

Pozitivno utječe na oralno zdravlje

Ako želite zadržati dobro zdravlje usne šupljine, koristite ulje limunske trave. Sve što trebate uraditi je pomiješati tri kapi ulja ovog prirodnog lijeka u šolji vode. Dobit ćete osvježavajuću vodicu za usta iz kućne radinosti, koja će zaštiti vaše zube i zubno meso.

Djeluje kao prirodni dezodorans

S obzirom na antibakterijska svojstva limunske trave, možete je koristiti kao zamjenu za dezodorans. Dovoljno je razrijediti ulje trave te ga nanijeti umjesto dezodoransa. Osim što će ovaj prirodni preparat blago utjecati na vašu kožu, pomoći će vam u borbi s neugodnim mirisima tijela.

Otkrijte moć paprike: Uvrstite ih u vaš jelovnik, brojne su prednosti koje ovo povrće ima

Otkrijte moć paprike: Uvrstite ih u vaš jelovnik, brojne su prednosti koje ovo povrće ima

Osim brojnih zdravstvenih dobrobiti, limunska trava pomaže u borbi s komarcima i insektima. Možete je posaditi u saksije i staviti na prozore ljeti - njen miris će tjerati sve komarce dalje od vas, prenosi BljesakInfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije