Zašto drvo oraha nikada ne treba saditi blizu kuće i drugih biljaka?

3
Radiosarajevo.ba
Zašto drvo oraha nikada ne treba saditi blizu kuće i drugih biljaka?
Foto: Pexels / Drvo oraha

Orah spada u grupu voćki sa jezgrastim plodovima. Orah je voćka visoke biološke vrijednosti i deficitaran je na domaćem i svjetskom tržištu.

Najviše se uzgaja u Indiji, Kini, Mandzuriji zatim u predjelima od Himalaja do Sibira na obroncima Kavkaza, u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi. Uglavnom u umjereno toplim dijelovima gdje redovno rađa.

Pored mnogih korisnih osobina koje orah posjeduje u daljem dijelu teksta donosimo nešto o njegovim negativnim osobinama, prenosi Agrosvijet.

Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati

Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati

Još od davnina naši preci smatrali su orah depresivnim drvetom i vjerovali da se najviše samoubistava događalo baš pod njim. Iako bi danas mnogi rekli da je takvo shvatanje bilo zasnovano na praznovjerju, savremena istraživanja ipak ukazuju na određene mane ove biljke. O čemu je riječ?

Orah sadrži hemikaliju koja se zove hidrojuglon koju izlučuje iz korijena u tlo. Ove hemikalije ima i u lišću te drugim dijelovima oraha – grančicama, kori, cvijetu, ovojnici plodova. Hemikalija hidrojuglon koja inače nije otrovna, u dodiru s kisikom oksidira u visoko toksični juglon.

Osjetljivije biljke koje su uzgajane u blizini oraha zbog toga venu, žute ili uopće ne napreduju u rastu jer im juglon sprečava dotok potrebne energije za metaboličku aktivnost, piše D&D.

Uz sve prethodno rečeno treba zapamtiti: ne sadite orah blizu kuće. Osim što zaklanja svjetlost, orah ima izuzetno jak korijen koji često može postići i podizanje beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savjetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov korijen ide i do pet metara u dubinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije