Evo zašto ne bi trebali jesti citrusno voće odmah nakon jela

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto ne bi trebali jesti citrusno voće odmah nakon jela
Foto: Pixabay / Narandža

Citrusno voće, poput narandži, limuna i mandarina, često se preporučuje zbog bogatstva vitaminom C i njegovog pozitivnog uticaja na imunitet. Međutim, važno je obratiti pažnju na trenutak konzumacije, kako bi se izbjegle moguće tegobe, kako objašnjava dijetolog Ekta Singhwal.

Citrusi su poznati po svojoj kiselkastoj aromi i visokom sadržaju vitamina C, koji je snažan antioksidant. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i olakšava apsorpciju gvožđa iz hrane. Ipak, konzumacija citrusa odmah nakon obroka može izazvati nekoliko neželjenih efekata.

Prvo, kiselost citrusa može remetiti varenje kod određenih osoba, izazivajući gorušicu, posebno kod onih sklonih problemima sa želucem. Osim toga, konzumiranje citrusa nakon obroka može dovesti do naglog povećanja nivoa šećera u krvi, praćenog kasnijim padom. Ovaj ciklus može uzrokovati osjećaj umora i pojačanu želju za grickalicama.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Drugi potencijalni problem je gastrointestinalna nelagodnost, uključujući nadutost i gasove. Osjetljivi organi za varenje mogu reagovati na konzumaciju citrusa odmah nakon obroka, stvarajući neprijatnosti.

Stoga, iako su citrusi korisni za zdravlje, preporučuje se da se konzumiraju između obroka kako bi se izbjegle potencijalne tegobe koje mogu nastati kada se jedu neposredno nakon obroka. Ova praksa pomaže očuvanju optimalnog sistema varenja i ravnoteže šećera u krvi, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije