Osvježavajući desert od jabuka i oraha za svaku priliku: Donosimo recept

0
Radiosarajevo.ba
Osvježavajući desert od jabuka i oraha za svaku priliku: Donosimo recept
Foto: Facebook / Tufahija torta

Ova torta je idealna za sve ljubitelje tradicionalnih slastica. Priprema tufahija u obliku torte donosi osvježavajući desert s bogatim okusima jabuka, oraha i šlaga, idealan za svaku priliku.

Sastojci

  • 6 jabuka srednje veličine
    100 g mljevenih oraha
    1 kašika šećera
    2 kašike toplog mlijeka

Za tijesto:

  • 5 jaja
    5 kašika šećera
    2 vanilin šećera
    7 kašika brašna
    1 prašak za pecivo
    4 kašike tople vode

Za šlag:

U sarajevskom naselju pronađeno tijelo: Policija na terenu

U sarajevskom naselju pronađeno tijelo: Policija na terenu

  • 200 ml mlijeka
    50 g šećera
    2 vrhnja za šlag

Priprema

Priprema jabuka:

Očistite 6 jabuka srednje veličine i izdubite im sredinu.

Priprema nadjeva:

U zdjeli pomiješajte 100 g mljevenih oraha i 1 kašiku šećera. Dodajte 2 kašike toplog mlijeka i dobro izmiješajte.

Punjenje i pečenje jabuka:

Kalup za pečenje premažite maslacem i lagano pobrašnite. Jabuke napunite pripremljenom smjesom od oraha.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.

Priprema tijesta:

Umutite 5 jaja, 5 kašika šećera i 2 vanilin šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Pomiješajte 7 kašika brašna s 1 praškom za pecivo i dodajte u smjesu. Na kraju dodajte 4 kašike tople vode i sjedinite.

Tijesto ravnomjerno prelijte preko pečenih jabuka. Pecite još 20 minuta na 180°C.

Priprema šlaga:

Umutite 200 ml mlijeka, 50 g šećera i 2 vrhnja za šlag dok ne dobijete čvrstu kremu. Ravnomjerno nanesite šlag na ohlađenu tortu, uključujući i stranice.

Završni dodir:

Pospite tortu mljevenim orasima za dodatnu aromu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije