Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu

1
Radiosarajevo.ba
Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu
Foto: Printscreen / Kremasta torta s jagodama

Ako tražite poslasticu za nadolazeće toplije dane, donosimo savršen recept za kremastu tortu s jagodama.

U nastavku pogledajte koji sastojci su vam potrebni:

Kora od kokosa

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 120 g kokosa
  • Krema od kokosa
  • 4 žumanjka
  • 600 ml mlijeka
  • 80 g kokosa
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za puding s okusom vanilije
  • 1 želatina u prahu

Ostalo

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 500 g svježih jagoda
  • džem od jagoda

Priprema

Bjelanjke kratko izmiksajte. Zatim dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok ne potrošite sav šećer. Na kraju lagano umiješajte kokos.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste prethodno prekrili masnim papirom. Papir malo namastite i pobrašnite, tako da budete sigurni da vam se kora neće zalijepiti prilikom vađenja.

Recept za najhrskaviju pohovanu ribu: U smjesu dodajte jedan sastojak i bit će ukusnija nego ikad

Recept za najhrskaviju pohovanu ribu: U smjesu dodajte jedan sastojak i bit će ukusnija nego ikad

Koru od kokosa pecite 30 minuta na 180°C, odnosno na 160°C ako imate pećnicu s ventilacijom.

Želatinu namočite prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane.

Žumanjke izmutite sa šećerom, malo mlijeka i pudingom. Ostatak mlijeka i kokos zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljene žumanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri otprilike 2 minute, dok se ne zgusne. U vruću kremu ubacite nabubrenu želatinu i dobro ju promiješajte tako da se želatina otopi.

Ohlađenu kremu izmiksajte i pomiješajte s 200 ml umućenog slatkog vrhnja.

Cvjeta sve do prvog mraza: Idealna balkonska biljka koja voli društvo drugog cvijeća

Cvjeta sve do prvog mraza: Idealna balkonska biljka koja voli društvo drugog cvijeća

Tortu slažite u kalupu u kojem se pekla kora od kokosa. Obruč kalupa obložite masnim papirom.

Ohlađenu koru premažite tankim slojem džema od jagoda. Zatim nanesite polovicu kreme. Preko kreme posložite jagode koje ste uzdužno prerezali po pola. Jagode malo utisnite i premažite ih ostatkom kreme od kokosa.

Preko kreme premažite ostatak od 300 ml umućenog slatkog vrhnja. Tortu spremite u hladnjak preko noći. Sljedeći dan ukrasite tortu po želji i poslužite se!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije