Ove hemikalije nikada ne biste trebali miješati: Možete ugroziti svoje zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ove hemikalije nikada ne biste trebali miješati: Možete ugroziti svoje zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje ogledala

Budući da mnogi ljudi obavljaju kompletno proljetno čišćenje doma, stručnjaci upozoravaju na opasnosti miješanja različitih hemikalija za domaćinstvo.

Stručnjak za sigurnost doma iz kompanije Halton Stairlifts, Neil McKenzie, rekao je: "Ne samo da uzrokuju štetu u vašem domu, što rezultira štetama od stotina eura, već mogu biti i opasne za vaše zdravlje".

Jedan "toksični duo" uključuje izbjeljivač i amonijak koji se često nalaze u sredstvima za čišćenje prozora i podova. Izbjeljivač se obično koristi kao dezinficijens i izbjeljivač, a ima jak i poseban miris.

SDA komentirala izjavu Varhelyja: Europski komesar laže i širi velikosrpsku propagandu

SDA komentirala izjavu Varhelyja: Europski komesar laže i širi velikosrpsku propagandu

Stručnjak je dodao: "Miješanjem ovih hemikalija nastaju pare kloramina, što može dovesti do respiratornih problema i iritacije grla. Intenzivna izloženost može dovesti do ozbiljnog respiratornog distresa."

Još jedan duo koji se nikada ne smije miješati uključuje izbjeljivač i bijeli ocat za koje se smatra da skida prljavštinu i istovremeno dezinfikuje. Međutim, prema profesionalcu, ova kombinacija oslobađa hlor i plinove kloramin. To može biti izuzetno opasno za vaše oči, pluća i kožu te može uzrokovati štetu u domu.

Pravilo za koje mnogi ne znaju: Evo kada ne biste trebali prati prozore

Pravilo za koje mnogi ne znaju: Evo kada ne biste trebali prati prozore

Prema Neilu, izbjeljivač pomiješan s alkoholom, također poznatim kao izopropil ili etanol, "hlapljiva je mješavina". Rekao je: "Alkohol se koristi za dezinfekciju površina, a izbjeljivač se koristi za potrebe dezinfekcije. Ova mješavina proizvodi hloroform, koji može uzrokovati simptome u rasponu od vrtoglavice do nesvjestice, osobito u visokim koncentracijama".

U miješanju kućanskih hemikalija koje se ne smiju koristiti su vodikov peroksid, koji se često koristi kao izbjeljivač ili antiseptik, i ocat. Vodikov peroksid je poznat po svojim svojstvima čišćenja i izbjeljivanja, ali kada se spoji, stvara peroctenu kiselinu. "Ovo je nagrizajuće i može iritirati ili opeći kožu, oči i dišni sustav", rekao je Neil.

Kada je riječ o čišćenju odvoda i uklanjanju začepljenja, nikada ne bi smjeli miješati različita sredstva za čišćenje kako bi se začepljenje brže regulisalo. Miješanje različitih marki ili vrsta može dovesti do opasnih reakcija, oslobađanja štetnih plinova ili izazivanja eksplozija.

Recept za čisto i mirisno okruženje: Napravite sami dezinfekcijski sprej za radne površine

Recept za čisto i mirisno okruženje: Napravite sami dezinfekcijski sprej za radne površine

Isto vrijedi i za sredstva za čišćenje i izbjeljivače WC školjki, pazite da se držite samo jedne opcije.

Stručnjak za sigurnost je savjetovao: "Kako biste praktikovali sigurno čišćenje, uvijek pogledajte oznake proizvoda za sigurnosne upute i potencijalne opasnosti. Držite prostore dobro prozračenim kada koristite jake hemikalije kako biste izbjegli udisanje opasnih para. Za sigurnije čišćenje, razmislite o prirodnim tvarima poput sode bikarbone ili octa, samo ih nemojte miješati zajedno", piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije