Otkrijte tri najučinkovitija trika za čišćenje srebra sa sastojcima iz vaše kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Otkrijte tri najučinkovitija trika za čišćenje srebra sa sastojcima iz vaše kuhinje
Foto: Pexels / Ilustracija / Srebrni nakit

Nakit od srebra, posebno ako se dugo ne nosi, sklon je oksidaciji, odnosno tamnjenju. To nikako nije prijatna pojava niti se preporučuje da se nosi nakit koji je oksidirao kako ne bi došlo do iritacija.

Srećom, taj problem vrlo lako može da se riješi i svom srebrnom nakitu i drugim predmetima od srebra, sjaj možete da vratite vrlo brzo i to sa sastojcima koje već imate kod kuće.

Pasta za zube

Čišćenje srebra pastom za zube je najjednostavnije i najbrže. Za ovaj postupak jednostavno treba malo paste da se istisne na krpicu i kružnim pokretima da se utrlja u nakit. Pastu ostavite da djeluje otprilike pet minuta, pa isperite i nakit dobro osušite.

Požar na Jadranskom moru: Vatra progutala 15 brodica

Požar na Jadranskom moru: Vatra progutala 15 brodica

Limun i maslinovo ulje

Za ovaj postupak biće vam potrebna jedna kašičica maslinovog ulja i 100 mililitara soka od limuna. Sok od limuna i maslinovo ulje pomješajte, pa u tu mješavinu umočite krpicu i polirajte srebro dok ne postane sjajno. Potom isperite vodom i ostavite da se nakit dobro osuši.

Aluminijumska folija i soda bikarbona

Ovaj trik je koristan ako imate mnogo srebra koje morate da očistite i ako se radi o većim komadima kao što su svjećnjaci, pribor za jelo i slično.

Kako bi srebro očistili na ovaj način, veliku staklenu ili porculansku činiju, ne smije da bude metalna kako ne bi došlo do hemijske reakcije, obložite aluminijumskom folijom, pa ulijte dvije litre vruće vode i dodajte jednu kašiku sode bikarbone. Srebro umočite u vodu i ostavi 15-ak sekundi pa izvadite, ostavite da se osuši i ispolirajte. Ovde je važno naglasiti da na ovaj način ne čistite srebrni nakit koji na sebi ima drago kamenje kako se ono ne bi uništilo, prenosi Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije