Ostaci s novogodišnjeg stola postaju sjajna nova jela

0
Radiosarajevo.ba
Ostaci s novogodišnjeg stola postaju sjajna nova jela
Arhiv / Ilustracija

Prvog dana nove godine teško se vratiti u rutinu svakodnevnog života pa je svaka pomoć itekako dobrodošla, posebno ona u kuhinji. Upravo zato, donosimo vam sjajne ideje kako iskoristiti ostatke s bogatog prazničnog stola.

Kada je u pitanju hrana, raskoš prazničnog stola malo se s čime može mjeriti. Želite li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje ste vrijedno pripremali upakirajte u novo ruho i dajte im posve nove okuse. Kako?

Lakše nego što možete zamisliti.

Pečenje u kojem ste uživali tokom proslave novogodišnje noći vrlo lako može postati sjajna pita bez dna.

Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradite li ga kratko na tavi na maslacu. Ubacite sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješajte i dodajte začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno. Na vrhu tijesta napravite rupice kako biste pustili vlagu iz pite, a zatim premažite tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možete posipati sezamom ili krupnom soli. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta i poslužite uz sezonsku salatu.

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja. 

Pripremite klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta ubacite ostatke mesa. Kada pak je u pitanju tjestenina, zaigrajte se i pripremite raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate, kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

Prilozi poput krompira mogu postati sjajni njoki ili pak ih možete pretvoriti u zapečeni pire krompir punjen ostacima. Sve što trebate jest napraviti pripremiti klasični pire krompir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo ribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati.

Pomoću slastičarske vrećice istisnite dio pire krompira u posudu za pečenje, u sredinu dodajte ostatke poput mesa i umaka, pa istisnite još malo pire krompira kako biste prekrili punjenje. Sve zajedno stavite u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim pecite na 200 stepeni 15 do 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije