Ovo je deset namirnica koje snižavaju šećer u krvi

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je deset namirnica koje snižavaju šećer u krvi
Foto: Healthline.com / Ilustracija

Ako na posljednjoj krvnoj slici koju ste radili nivo šećera nije bila baš idealna, uvedite u svoj jelovnik namirnice koje snižavaju nivo šećera u krvi. Na taj način možete spriječiti razvoj dijabetesa i drugih bolesti povezanih s hiperglikemijom.

Donosimo vam popis 10 namirnica koje aktivno doprinose sniženju nivoa šećera u krvi.

Bundeva i njene sjemenke

Bundeva je namirnica bogata vlaknima i antioksidansima, ali i polisaharidima koji reguliraju prisutnost šećera u krvi. Istraživanja o učincima mesa bundeve na nivo šećera u krvi su još u toku, no rezultate istraživanja za učinak ekstrakata bundeve i sjemenki bundeve već imamo. 

Sjemenke lana

Oko 30 grama sjemenki lana dnevno pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Savjet je da ih sameljete ili sitno nasjeckate kako biste pospješili apsorpciju tvari iz sjemenki.

Chia sjemenke

Ove su sjemenke odličan saveznik za održavanje razine šećera u krvi u granicama normale. I u ovom slučaju prednost treba dati mljevenim sjemenkama, a dnevna doza za postizanje željenog učinka iznosi oko 25 grama.

Suho voće

Suho voće nije samo eliksir mladosti zahvaljujući visokom udjelu omega 3 masnih kiselina. Uz to, suho voće općenito, a naročito kikiriki i bademi snižavaju nivo šećera u krvi bilo kad se jedu natašte bilo nakon obroka. To je i idealan međuobrok koji organizam opskrbljuje energijom i štiti zdravlje srca.

Šumsko voće

Kupine, maline, jagode i ostalo šumsko voće imaju dragocjena svojstva za zdravlje jer obiluju vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksdiansima. No, to nije sve, oni pospješuju i regulaciju nivoa šećera u krvi povećavajući osjetljivost na inzulin. 

Avokado

Nikada nemojte odbiti avokado iz straha od debljanja zbog previše kalorija koje sadrži! Avokado vas može zaštititi od razvoja metaboličkog sindroma (hipertenzije, povišene glikemije i povišenog rizika za razvoj kroničnih bolesti) te sniziti nivo šećera u krvi.

Brokula

Neki je obožavaju, a neki ne podnose. No, jedno je sigurno – brokula je pravo čudo kad je riječ o snižavanju nivoa šećera u krvi. Za to je zaslužan sulforafan, antocijan koji ima antidijabetičko djelovanje. 

Crveni kupus

Antioksidansi prisutni u crvenom kupusu u velikoj količini, poput kvercetina i kempferola, imaju sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi te pozitivno djeluju na povećanje osjetljivosti na inzulin.

Grah i leća

Ove mahunarke obiluju magnezijem, biljnim proteinima i vlaknima, a topiva vlakna i škrob usporavaju probavu te na taj način poboljšavaju inzulinsku osjetljivost.

Zob

Zob i zobene pahuljice, ukoliko se redovno konzumiraju, pomažu u reguliranju nivoa šećera u krvi zahvaljujući udjelu topivih vlakana. Šoljica zobenih pahuljica sa šumskim voćem i mljevenim bademima je primjer idealnog doručka za snižavanje nivoa šećera u krvi, prenosi gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije