Osigurali ste se dovoljnim količinama brašna: Evo kako napraviti domaći hljeb

Radiosarajevo.ba
Osigurali ste se dovoljnim količinama brašna: Evo kako napraviti domaći hljeb
Pixabay / Ilustracija

Zbog straha od pandemije koronavirusom mnogi su ovih dana pohrlili u tržne centre po nabavku zaliha hrane, higijenskih i zaštitnih potrepština. Među artiklima koji se najviše kupuju su brašno, ulje, šećer, toaletni papir, konzerve...

Danas napravite domaći hljeb, a evo i kako:

Potrebno je: 500 g brašna, 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg, 300 ml mlake vode, 8 g soli, 2 kašike ulja.

Postupak pripreme:

U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 kašičice brašna, 1 kašičice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, so i ulje, pa umijesite tijesto. Po potrebi dodajite brašna tokom miješanja.

Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom salvetom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obim.

Nadošlo tijesto stavite na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pa ga promijesite i prebacite u uljem podmazani pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za hljeb i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u rernu na nekoliko mjesta oštrim nožem zarežite hljeb po površini.Napravite šare koje vam se sviđaju.

Tepsiju stavite u zagrijanu rernu i pecite hljeb na 200 stepeni Celzijusa oko 40 -45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Pečeni hljeb izvadite iz rerne i kalupa, zamotajte u čistu kuhinjsku salvetu i ostavite tako da stoji dok se potpuno ne ohladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije