Oprez s daskama za rezanje: Stvarna prijetnja našem zdravlju?

0
Radiosarajevo.ba
Oprez s daskama za rezanje: Stvarna prijetnja našem zdravlju?
Foto: Pexels / Ilustracija

Plastika je gotovo neizbježna u našem svakodnevnom životu, ali nedavno istraživanje bacilo je svjetlo na potencijalnu prisutnost mikroplastike u hrani, posebno kad je u pitanju korištenje plastičnih dasaka za rezanje. No, koliko je ovaj potencijalni unos mikroplastike stvarno zabrinjavajuć za naše zdravlje?

Istraživanja provedena na daske za rezanje od polipropilena i polietilena pokazala su da svako rezanje mrkve rezultira izloženošću od 1114 čestica mikroplastike.

To postavlja pitanje o mogućem riziku za potrošače, ali toksikolog dr. Alex LeBeau upozorava da istraživanja još uvijek ne nude konkretne dokaze o negativnim učincima na ljudsko zdravlje.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Unatoč sumnjama, dr. LeBeau ističe da je nauka o utjecaju mikroplastike na ljudsko zdravlje još uvijek ograničena. Bez konkretnih dokaza o opasnosti, trenutačno je rano donositi konačnezaključke.

Iako su daske od bambusa opcija koja može smanjiti rizik, dr. LeBeau napominje da je važno izbjegavati apsolutizam u ocjeni potencijalnih prijetnji, piše Dom i dizajn.

Koliko dugo treba pirjati luk da bi vam jelo bilo ukusno?

Koliko dugo treba pirjati luk da bi vam jelo bilo ukusno?

Preporučuje se oprez, ali naglašava da zamjena dasaka trenutno nije imperativ, jer unatoč istraživanjima, ukupni unos mikroplastike još uvijek ostaje u granicama koje ne uzrokuju veliku zabrinutost.

Stoga, dok istraživanja o mikroplastici nastavljaju rasvjetljavati njenu prisutnost u hrani, potrošači mogu ostati informirani i pratiti razvoj nauke prije nego što donesu drastične promjene u svojoj svakodnevnoj rutini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije