Opasnost aluminijske folije po zdravlje: Na šta trebate obratiti pažnju kada u njoj pečete hranu?
Mnoge domaćice u rernu stavljaju bijelo meso, piletinu ili povrće zajedno sa aluminijumskom folijom. Alu folija pomaže da se namirnice bolje peku u sopstvenom soku i začinima, smanjuje količinu ulja koja se inače dodaje i ostavlja manje zamašćene plehove.
Ali, i pri ovoj upotrebi folije morate biti obrazrivi:
"Bez obzira na metod pripreme hrane koji koristite, ključno je osigurati da folija ne dođe u kontakt sa hranom koja sadrži dosta soli ili kiseline poput limuna, sirćeta ili soka od paradajza", objašnjava Stiven Čavez sa Instituta za kulinarstvo za sajt Martha Stewart.
RS-u prijeti (nova) anarhija: I osumnjičeni za ubistva slobodno će šetati ulicama?!
Tehnolog Ali Mening naglašava da ovi sastojci mogu izazvati nepovoljnu reakciju u kontaktu sa aluminijumskom folijom, mijenjajući ukus hrane.
Također, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje.
Osim toga, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što može biti veoma rizično, prenose magazin.novosti.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.