Omiljena poslastica gotova za 45 minuta: Kremasta pijesak torta koja se jela u bivšoj Jugoslaviji

0
Radiosarajevo.ba
Omiljena poslastica gotova za 45 minuta: Kremasta pijesak torta koja se jela u bivšoj Jugoslaviji
Foto: Printscreen / Recept za pijesak tortu

Ova poslastica ne samo da je dekorativna, već oduševljava i svojim ukusom.

Uživajte u kulinarskom zadovoljstvu uz jednostavan recept za omiljenu tortu koja se pravi za samo 45 minuta, bez paljenja šporeta.

Pijesak torta je već decenijama omiljena poslastica koja osvaja svojim finim, laganim, kremastim i ukusnim karakterom, a priprema je brza i jednostavna.

Ljetna slika Miljacke: Zelenilo i zagađenost u prvom planu, rijeka u kritičnom stanju

Ljetna slika Miljacke: Zelenilo i zagađenost u prvom planu, rijeka u kritičnom stanju

Jugoslovenska kuhinja obiluje fenomenalnim tortama i kolačima, a pijesak torta je jedna od nezaboravnih slatkiša koja je oduvijek bila omiljena na našim prostorima.

Sastojci za pijesak tortu:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 200 g kokosovog brašna
  • 200 g mljevenih oraha
  • 250 g margarina
  • 300 g šećera
  • 1 litar mlijeka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 100 g šlaga
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

Uzmite malu šerpu i u nju sipajte prah iz kesica za puding. Dodajte malo vode i energično promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim stavite litar mlijeka i 300 grama šećera da provri.

Dok čekate da mlijeko provri, pripremite pjenasto umućen margarin u dubokoj činiji. Kada mlijeko provri, sklonite ga sa šporeta i postepeno umiješajte razmućeni puding u mlijeko. Vratite smjesu na ringlu i kuhajte na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje dok se ne zgusne.

Kada se puding zgusne, podijelite ga na tri jednaka dijela. U prvi dio umiješajte mljeveni keks, u drugi dio dodajte kokosovo brašno, a u treći dio dodajte mljevene orahe.

Obložite kalup za pečenje pek papirom i sipajte prvi dio smjese sa keksom. Ravnomjerno ga rasporedite špatulom i stavite sve u frižider.

Nakon što se prvi sloj stegne, nanesite sloj sa kokosovim brašnom, a zatim preko njega sloj sa mljevenim orasima. Vratite tortu u frižider da se potpuno stegne. Nekoliko sati kasnije umutite šlag kremu sa 200 ml mlijeka i premažite tortu kako biste je ukrasili, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije