Odlični trikovi: Šest savjeta za perfektne i ukusne prženice
Prženice ili francuski tost jedan je od najboljih izbora za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima.
Uz ovih šest savjeta vaše prženice bit će perfektne i ukusne!
Hljeb od samo dva sastojka. Brzo se pravi, a neće vam trebati brašno i kvasac
Slavio uz spominjanje zločinačkog pokreta, danas radi u stručnom štabu Nogometnom savezu BiH
1. Ne pretjerute sa mlijekom
Nemojte pretjerivati u dodavanju mlijeka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suhu površinu i hrskave krajeve.
2. Dobro promiješajte jaja i mlijeko
Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide dijelovi bjelanaca. Zbog toga dobro promiješajte jaja, stavite malo mlijeka i začine.
3. Odaberite pravi hljeb
Ako su vam kriške hljeba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mješavinu jaja i mlijeka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smjesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hljeba bude debljine do dva centimetra.
4. Umočite hljeb dovoljno u mješavinu jaja i mlijeka
Nemojte samo na brzinu umočiti hljeb prije prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.
5. Dobro podesite temperaturu prženja
Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hljeb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.
6. Dobro zagrijte ulje
Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smjesa s jajima će se razliti i dobit ćete prženice ne baš lijepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah početi da se prže.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.