Recept za preukusnu slasticu: Počastite se danas bosanskim lokumima

2
Radiosarajevo.ba
Recept za preukusnu slasticu: Počastite se danas bosanskim lokumima
Foto: Coolinarika / Neodoljiv bosanski kolačić

Bosanski lokum je definitivno jedan neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i apsolutno jednostavan za pripremu.

Klasičan lokum radi se samo s brašnom, ali pojedini vole dodati i orahe.

Danas donosimo jedan od najboljih recepata za ovu preukusnu slasticu:

Sastojci: 

1 jaje
250gr putera
15 dag štaub šećera
40 dag brašna
2 kašike ulja
2 kesice vanilin šećera
(po želji orasi, a može i kokos)

Mekani, ukusni i prave se za 5 minuta: Ovo je recept za uštipke koji će vam svi tražiti

Mekani, ukusni i prave se za 5 minuta: Ovo je recept za uštipke koji će vam svi tražiti

Priprema: 

Puter narezan na kocke skupa sa šećerom u prahu stavite u jednu posudu i na najvećoj brzini umutite kremasto. Zatim dodajte ulje i kratko promiksajte.

Nakon toga smjesi postepeno dodajite brašno, najbolje uvijek po 100 g jer zavisno od vrste putera i brašna, trebaće vam nekoliko grama manje ili više.

Tijesto je idealno kad se odvaja od posude i kad se ne lijepi za ruke.

Tijesto stavite na blago pobrašnjenu podlogu (ako koristite previše brašna, komad tijesta nećete moći razvaljati i počet će da puca), formirajte prvo kuglu pa debeli valjak od 20 cm dužine. Valjak izrežite na 4 komada iste veličine.

Od svakog komada formirajte oko 1-2 cm debeli valjak. Postupak ponovite s preostala tri komada tijesta i sve valjke poredajte jedan iza drugog kako biste vidjeli da li su iste debljine.

Krajeve valjka možete odrezati radi estetike pa od njih na kraju formirati još nekoliko lokuma. Valjke slažete u pleh obložen pek papirom.

Lokume pečete u zagrijanoj rerni na 125°C oko sat vremena. Ne smiju dobiti boju.

Recept za pecivo za dobro jutro: Mekano, jednostavno, savršeno...

Recept za pecivo za dobro jutro: Mekano, jednostavno, savršeno...

U jednoj posudi pomiješajte šećer u prahu sa vanilijom u prahu ili vanilin šećerom. Zatim još vrele lokume uvaljajte u šećer i stavite ih da se ohlade.

Lokume najbolje držite u metalnoj kutiji, s komadom kuhinjskog papira na dnu i na površini. Tako ih na hladnom mjestu možete držati dvije do tri sedmice.

Savjet više, piše Hanuma: Za varijantu s orasima, poslije dodavanja ulja, dodajte 100 g sitno mljevenih oraha. Ne zaboravite da će vam u tom slučaju trebati malo manje brašna, zavisno od vlažnosti oraha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije