Odličan izvor vitamina D i selena: Zašto treba što češće jesti gljive?
Hranljiva vrijednost gljiva je velika, a izrazito su bogate proteinima.
Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, prije svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom.
Bogate su i biljnim mastima, bjelančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.
Sadrže čak 95 posto vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama gljiva ima samo između 18 i 23 kalorije.
Evo zašto ih je dobro jesti što češće:
Sadrže selen u velikim količinama
Gljive su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji djeluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i sprječavaju razvoj mnogih bolesti.
Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema. Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu.
U posljednje vrijeme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na cjelokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti gljive u jelovnik.
Štite od raka
Smatra se da gljive naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.
Zamena su za meso
Zbog svoje teksture koja podsjeća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam, piše magazin.novosti.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.