Očuvajte svježinu krompira: Stručnjaci otkrivaju najbolji način
Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakom domaćinstvu – bilo da pripremamo nedjeljni ručak ili jednostavni pečeni krompir za ručak.
Međutim, mnogi se suočavaju s razočaravajućim prizorom kada otvore frižider i pronađu krompir koji je omekšao, proklijao ili počeo truliti. Srećom, jedan jednostavan trik mogao bi promijeniti način na koji čuvamo ovu popularnu namirnicu.
YouTuberica Tracy Tips podijelila je praktičan četverostepeni metod koji, kako tvrdi, može produžiti svježinu sirovog krompira čak i do godinu dana. Sve što je potrebno jeste kartonska kutija, suhi papir i malo sode bikarbone, sastojci koje većina već ima u kući.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Prvi korak uključuje postavljanje suhog papirnog ubrusa na dno kartonske kutije, kako bi se upila suvišna vlaga i zaštitila kožica krompira od oštećenja. Potom se krompiri slažu jedan na drugi, a između svakog reda stavlja se još jedan sloj ubrusa. Nakon toga slijedi ključni potez – lagano posipanje sloja sode bikarbone preko krompira.
Soda bikarbona, kako objašnjava Tracy, djeluje tako što upija vlagu i usporava proces klijanja. Kada je kutija puna, na vrh se stavlja još jedan sloj papirnog ubrusa, zatvara se poklopac i kutija se čuva na tamnom i suhom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti i vlage.
Iako metoda zvuči jednostavno, važno je napomenuti da vijek trajanja krompira zavisi i od njegovog stanja, sirovi krompir može trajati od sedmice do nekoliko mjeseci, dok se kuhani krompir može zamrznuti i trajati do godinu dana. Svjež krompir je tvrd na dodir, s čvrstom, neoštećenom kožicom, dok je onaj koji je izgubio svježinu mekan i naboran.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.