Male tajne velikih majstora: Sjajan trik da vaš pire krompir bude savršeno kremast

0
Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Sjajan trik da vaš pire krompir bude savršeno kremast
FOTO: Pixabay / Pire krompir

Pire krompir je ultimativni prilog glavnom jelu, bez obzira na to šta pripremate za ručak ili večeru, ali može ispasti bljutav i vodenast ako ga ne pripremite kako treba. Možda se čini očiglednim da pire krompir zahtijeva mlijeko, ali April Boller, kuharica i osnivačica Whisk It Real Gud, objašnjava da je uobičajena greška korištenje hladnog mlijeka umjesto da ga prethodno zagrijete.

"Zagrijte mlijeko prije nego što ga dodate krompiru. Vruće mlijeko pomaže u održavanju kremaste teksture i bolje se apsorbira od hladnog mlijeka. Dodavanje hladnog mlijeka može ohladiti krompir i smanjiti njegovu kremastost", otkrila je i istakla kako hladna tekućina uzrokuje da se krompirov škrob zgusne i ostane na površini, pa će zahtijevati više miješanja i sklon je pregrijavanju.

To može uzrokovati da pire postane ljepljiva masa. Ako prethodno zagrijete mlijeko, krompir će imati svilenkastiju i mnogo glatkiju teksturu i zahtijevat će manje truda za pripremu. Vruće mlijeko također pomaže da pire krompir ima bolji okus, jer se tekućina bolje rasporedi. Stoga će svaki zalogaj biti izuzetno ukusan i puterast.

Bio za volanom Porschea: Policajac Armin Numanović vozilom udario pješakinju u Sarajevu

Bio za volanom Porschea: Policajac Armin Numanović vozilom udario pješakinju u Sarajevu

Kako napraviti savršeno kremast pire krompir:

Sastojci

  • 1,35 kg krompira
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g neslanog putera (omekšanog)
  • 150 g pavlake
  • So 

Priprema:

Za početak, ogulite krompir i narežite ga na četvrtine, pazeći da svaki komad bude otprilike iste veličine. Napunite lonac hladnom vodom, dodajte jednu kašiku soli i dodajte krompir. Obavezno kuhajte krompir u hladnoj vodi, jer će korištenje tople vode uzrokovati da se vanjski dio krompira brzo skuha, a sredina će biti tvrda.

Stavite na srednje jaku vatru i pustite da krompir kuha 20 minuta ili dok se lako ne može probosti vilicom. Zatim zagrijavajte mlijeko u manjoj posudi dva minuta. Kada se mlijeko zagrije, dodajte ga krompiru zajedno s maslacem i pavlakom. Koristite mikser za pire ili električni ručni mikser da izgnječite krompir dok ne postane kremast. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije