Tajna savršeno pečenog krompira: Pratite recept iskusnog kuhara

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršeno pečenog krompira: Pratite recept iskusnog kuhara
PrtScr / Savršeni pečeni krompir

Pečeni krompir je jedno od najjednostavnijih jela koje se može pripremiti za večeru, ali često zna ispasti bezukusan ili gnjecav ako se ne pripremi pravilno.

Kako je krompir većinom sastavljen od vode, tokom pečenja oslobađa veliku količinu pare, što može omekšati njegovu koru ako se ne obradi na odgovarajući način.

Srećom, iskusni kuhar Billy Parisi otkrio je jednostavan trik za pripremu zlatno hrskavog krompira – sve što vam treba jeste malo soli. "Iskreno vjerujem da je najbolji način za postizanje savršenog pečenog krompira da ga posolite prije pečenja. Jednostavno ga premažete maslinovim uljem i solju, i stavite u rernu", objasnio je chef Billy. So izvlači vlagu iz krompira, smanjujući količinu pare tokom pečenja, što dovodi do hrskavije korice.

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Osim što poboljšava teksturu, so pomaže i u koncentraciji prirodnog ukusa krompira, čineći ga znatno ukusnijim i aromatičnijim. Važno je napomenuti da krompir neće biti preslan, već će korica biti savršeno začinjena i prijatna za jelo.

Za pripremu pet savršeno pečenih krompira potrebno je: pet velikih krompira, četiri kašike maslinovog ulja i dvije kašike soli. Rerna se zagrije na 190°C, a pleh obloži papirom za pečenje. Krompiri se operu, osuše i izbockaju viljuškom, zatim se premažu smjesom ulja i soli, i peku 60 minuta.

Na kraju dobijate pečeni krompir koji je spolja hrskav, a iznutra mekan i pahuljast, idealan kao glavno jelo ili prilog svakom obroku. Ova jednostavna tehnika donosi veliki ukus, a potrebni sastojci se već nalaze u gotovo svakoj kuhinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije