Očuvajte mladalački izgled: Savjeti za žene u četrdesetima

0
Radiosarajevo.ba
Očuvajte mladalački izgled: Savjeti za žene u četrdesetima
Foto: Pexels / Ilustracija

Danas se žene u četrdesetima smatraju mladima, za razliku od prethodnih generacija koje su tu dob smatrale sredovječnom.

S obzirom na to da većina žena u toj dobu rodi prvo dijete, četrdesete su postale sinonim za vitalnost i mladolikost. Međutim, ključno je kako žena doživljava samu sebe, jer postoje različiti načini na koje se može održati mladalački izgled i energija.

Hormonalne promjene su neizbježne s godinama, ali se mogu kontrolirati pravilnom prehranom. Estrogen, ključni ženski hormon odgovoran za elastičnost kože, smanjuje se s godinama, što može utjecati na izgled kože.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Prehrana bogata sojinim sirom, tofuom, lanenim sjemenkama i brokulom može pomoći u održavanju razine estrogena u tijelu. Osim toga, važno je izbjegavati alkohol, nikotin i prekomjerno izlaganje suncu te održavati dobar imunitet i redovito vježbati.

Frizura igra ključnu ulogu u doživljaju ženske dob. Dok se nekada smatralo da žene u četrdesetima trebaju imati kraću kosu, stručnjaci naglašavaju da njegovana i lijepo oblikovana duga kosa može znatno pomladiti izgled.

Rastući trend: Ovo rade mnoge žene, a može izazvati oštećenje kože

Rastući trend: Ovo rade mnoge žene, a može izazvati oštećenje kože

Težina također ima značajan utjecaj na percepciju dobi. Višak kilograma može učiniti da žena izgleda starije, pa je važno obratiti pažnju na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Što se tiče mode, četrdesete su odlično vrijeme za istraživanje i eksperimentiranje s modnim stilovima. Umjesto da se odijevaju udobno, zrele žene mogu istraživati modne trendove i odabrati stil koji im najbolje odgovara.

U konačnici, četrdesete su danas sinonim za mladost, vitalnost i ljepotu, a ključ je u pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti te samopouzdanju i istraživanju vlastitog stila, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije