Obrok koji će vam promijeniti život: Započnite dan uz ove tri namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Obrok koji će vam promijeniti život: Započnite dan uz ove tri namirnice
Foto: Unsplash / Ilustracija / Doručak

Ponekad jutra znaju biti pomalo haotična, a ako su i vaša takva, onda će vam ideja za najzdraviji doručak na svijetu biti odličan poticaj za zdraviji i sretniji početak dana.

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu, a važno je da bude zdrav i energetski uravnotežen. Zdrav i uravnotežen doručak trebao bi sadržavati proteine, vlakna i zdrave masnoće koji će vas držati sitima do sljedećeg obroka, održati stabilan nivo šećera u krvi i osigurati potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje organizma.

Obrok koji će vam promijeniti život, drugim riječima, najzdraviji doručak, zapravo sadrži tri sastojka s kojima smo dobro upoznati i s kojima često započinjemo dan. Kombinirajući u zdjeli baš njih, započet ćete dan na najzdraviji način.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Voće

Voće je sastavni dio doručka. U nedostatku svježeg, moguće je koristiti i smrznuto. Također, ponekad koristite i sušene verzije voća koje također obiluju nutritivno vrijednim sastojcima. Voće je bogato vitaminima i antioksidansima, a izbor je toliko širok da će svako naći voćku za sebe.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika. Birajte običan jogurt sa smanjenim udjelom šećera i pomiješajte ga s pripremljenim voćem. Malo masnoća dobro je za nas, pogotovo ujutro pa nemojte birati light verzije.

Tri vrste doručka koje trebate izbjegavati: Narušavaju zdravlje i uzrokuju debljanje

Tri vrste doručka koje trebate izbjegavati: Narušavaju zdravlje i uzrokuju debljanje

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prava su riznica zdravlja. Kao posljednji korak, u pripremi zdravog doručka, uzmite šaku omiljenih orašastih plodova ili sjemenki. Orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama i vlaknima te nam daju energiju prijeko potrebnu za normalno funkcioniranje tijekom radnog dana.

Kvalitetne namirnice su, naime, ključ zdravog doručka, a idealnim odabirom smatra se kombinacija mliječnih proizvoda kao izvora proteina i kalcija, orašastih plodova ili žitarica kao izvora složenih ugljikohidrata te voća kao izvora prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, piše Tvornica zdrave hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije