Zdravlje / Obratite pažnju: 5 najprljavijih stvari koje beba svakodnevno dodiruje

01. 09. 2020. u 22:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Koliko god se roditelji trudili da održavaju higijenu kuće, igračaka, garderobe, ne postižu uvijek sve.

U svakodnevnoj žurbi i obavezama, desi se da zaboravite na predmete u okolini vaše bebe koje ona svakodnevno dodiruje, uprkos činjenici da stalno vodite računa da bebi rukice i okolina budu čisti.

Postoje stvari na koje možda ne obraćate pažnju, a sa sobom nose velike količine bakterija

Igračke

Bilo da su plišane, gumene, plastične, igračke su veoma podložne površine za skupljanje bakterija. Desi se da ih dijete baci na pod, ispod kreveta, stola, da na njih pada prašina, da se druga djeca igraju s njima i u tom začaranom krugu bakterije kruže i razmnožavaju se. Stoga, često perite igračke, a ne bi bilo loše da jednom dnevno alkoholom prebrišete omiljene igračke svoje bebe.

Telefoni, tableti, daljinski

Ovo je djeci posebno zanimljiva kategorija. Naročito telefoni koje koristimo i izvan kuće, u parku, prodavnici. Tableti i daljinski većinom koriste svi ukućani, gdje dolazi do razmene bakterija. Posebno je važna higijena ovih uređaja s obzirom na to da tableti i mobilni telefoni imaju tip bakterija koje mogu uzrokovati infekcije na otvorenim ranama. Stoga ih jednom u nekoliko dana prebrišite alkoholom.

Šteke na vratima

Štetni mikrobi i bakterije su stalni stanari šteka u našem okruženju, stoga je brisanje sredstvom za dezinfekciju ili alkoholom prilikom sređivanja kuće neophodno.

Flašica, cucla

S obzirom na to da bebi ništa ne drži pažnju na duži vremenski period, dešava se da stvari koje joj dosade baci, pa tako je i sa cuclom i flašicom. I ove dvije stvari moraju biti dezinfikovane. 

Ključevi

Bebe posebnu pažnju pridaju ključevima. Zanimljivo im je zveckanje, pogotovo ako svežanj ključeva ima privjesak. Ipak, predstavljaju veliku opasnost jer se ključevi zaturaju svuda. Na metalnim površinama ključeva nalaze opasne bakterije koje mogu izazvati pad imuniteta kod beba, piše Yumama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA