7 stvari koje beba pokušava reći mami kada je udara iz stomaka

Radiosarajevo.ba
7 stvari koje beba pokušava reći mami kada je udara iz stomaka
Foto: Pixabay.com / Trudnički stomak

Ako pitate trudnice, reći će vam da je neprocjenjiv osjećaj kada se beba “oglasi” iz stomaka.

Nekada boli, nekada i smeta – jer se čini da bebe postaju naročito aktivne onda kada mama želi malo sna, ali svaka trudnica voli kada je beba aktivna.

Koliko je normalno da se beba pomijera, da li njene aktivnosti imaju nekakvu važnost i poručuje li nešto svakim svojim jačim udarcem, onim koji nije onaj tipični pomak kada se beba samo miče?

Evo nekoliko zanimljivih činjenica.

1. Učestali udarci znače da je vaša beba zdrava i da se normalno razvija.

2. Beba reaguje na spoljašnje nadražaje, posebno na zvuk (na to reaguje svaki čovjek).

3. Beba više udara kada žena leži na lijevom boku, zato što u toj pozi dobija malo više krvi što automatski podstiče veću aktivnost.

4. Aktivnost je veća nakon što se mama dobro najede – i beba je tada sita.

5. Beba se pomijera mnogo prije nego što to majka može osjetiti. Obično se kaže da se prvi pokreti osjete nakon trinaeste nedjelje, ali bebe svoje prve pokrete počinju praviti već sa devet nedjelja – samo što se zbog njihove veličine i još prilično dovoljno prostora u materici ne osjeti spolja.

6. Ako je beba bila aktivna, a onda odjednom pokazuje smanjenu aktivnost – to je razlog za brigu jer pokazuje neko odstupanje u razvoju i uopće u zdravstvenom stanju fetusa.

7. Najveću brigu majke osjećaju pred kraj trudnoće, ali morate znati da se aktivnost bebe često smanjuje nakon 36. nedjelje trudnoće, s obzirom na to da beba tada više nema dovoljno prostora za pomjeranje, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije