Nutricionistica Jennifer Lopez otkrila zlatna pravila za mršanje

Radiosarajevo.ba
Nutricionistica Jennifer Lopez otkrila zlatna pravila za mršanje
FOTO: Facebook / Jennifer Lopez
Sve što treba je usvojiti nekoliko trikova od kojih je većina u suprotnosti s onim tradicionalnim savjetom za mršanje koji glasi: " Jedi manje, vježbaj više", poručuje nutricionistica slavnih.

U svojoj novoj knjizi "Metabolism revolution" Halyie Pomroy otkriva metode za poboljšavanje metabolizma, ali i kaže kako manjak kilograma nije jedina dobrobit koju ćete opaziti na svome tijelu.

"Kada jedete puno, ali prave stvari u pravo vrijeme, zapravo podižete vaš metabolizam na viši nivo, jačate ga, jačate tijelo, poboljašvate tonus kože i dobivate više energije. Kada se izgladnjujete različitim dijetama i jedete hranu koju nevolite, uništavate metabolizam, gubite energiju, izjedate vlastite mišiće, osjećate neutaživu glad, mučite sebe", kaže nutricionistica Jennifer Lopez i Reese Witherspoon.

Jedite pravu hranu

Što to zapravo znači?"Hrana je nešto što je nekoć bilo živo i što nam je došlo s neba, zemlje ili iz mora", kaže Pomroy. Temeljne namirnice su voće, povrće, žitarice, meso, jaja i riba. 

Prava hrana ne sadrži konzervanse, bojila pojačivače okusa i dodatne šećere koji štete metabolizmu. Najjednostavniji način da budete sigurni u to što jedete je da izbjegavate procesuiranu hranu, a to ćete učiniti tako da kupujete od provjerenih malih proizvođača, sami sadite ili, ako kupujete u trgovinama, da čitate etikete.

Nemojte biti opsjednuti kalorijama

Svako ko je ikada bio na dijeti upao je u zamku brojanja kalorija, preskakao namjerno ručak i za večeru jeo bijelo pileće meso i svježi sir - naravno malu porciju. Pomroy kaže kako je to toalno kriva strategija.

"Jesti manje pogoršava situaciju. Kada je vaš metabolizam prespor, a vi preskačete obroke i izgladnjujete se, tijelo će čak i u salati pronaći masti koje će skladištiti pa zapravo ništa nećete otopiti", kaže Pomroy. 

Zapravo, istraživanja pokazuju da je kvalitet namirnice puno važnija od toga koliko ona sadrži kalorija. Posebno kada smo u režimu mršanja. To znači da imate apsolutno dopuštenje pojesti drugu pa i treću prociju tjesteninu, ako je ona napravljena od cjelovitih žitarica

Jedite unutar 30 minuta od buđenja

Ako ne jedete nedugo nakon buđenja, silite tijelo da se pokrene bez goriva. To je za tijelo vrlo stresna situacija i opterećuje metabolizam.

"Tijelo odgovara na način da proizvodi kortizol - hormon stresa koji poručuje organima da što prije krene skladištiti masti jer ko zna kada će ponovno dobiti hranu", kaže nutricionistica. Kako biste ovo izbjegli, doručkujte - barem nešo malo.

Pomroy preporučuje u danu pet obroka - tri prava i dva međuobroka. To znači jesti svaka tri sata. Studije su pokazale da ovakav režim prehrane ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da učinkovitije troši hranu koju jede. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije