Nutricionisti imaju novu zvijezdu među povrćem: Prednosti karfiola

Radiosarajevo.ba
Nutricionisti imaju novu zvijezdu među povrćem: Prednosti karfiola
Pixabay / Ilustracija
Nutricionisti imaju novo omiljeno povrće i uskoro bi zbog tog moglo postati popularnije od kelja.

Njegova blagotvorna svojstva su mnogobrojna, a ovo su samo neka od njih:

Mršavljenje

Karfiol je odlična zamjena za rižu, pa čak i za tjestenine.

Bori se protiv nadutosti i regulira stolicu

Zbog visokog sadržaja vlakana, karfiol vas dugo drži sitim, a pritom regulira stolicu i ubrzava je.

Antikancerogena svojstva

Svježe povrće dokazano smanjuje rizik od određenih vrsta raka, a u tome su se naročito dobro pokazale kupusnjače.

Karfiol je prava riznica antioksidanasa i nutrijenata koji podstiču izbacivanje toksina, a bogat je i glukozinolatom koji sadrži sumpor, jedan od glavnih nutrijenata u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Zdravlje kostiju

Karfiol je prepun vitamina C, mangana i vitamina K koji u kombinaciji sa kalcijumom ojačavaju vaše kosti.

Zato se preporučuje da se unosi zajedno sa nekom drugom namirnicom bogatom kalcijumom, kao što su mliječni proizvodi i zeleno lisnato povrće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije