Naučnici riješili dilemu: Hrana iz domaće kuhinje ili skupih restorana?

Anadolija
Naučnici riješili dilemu: Hrana iz domaće kuhinje ili skupih restorana?
/ obs/LAMM. EINFACH LECKER LOS/Studio Wauters, studiowauters.be
Posljednje naučno istraživanje pokazalo je kako je domaća kuhinja uz upotrebu zdravih namirnica najbolja za očuvanje zdravlja čovjeka.

Vođa naučnog tima sa Univerziteta u Oregonu (OSU) Aripta Tiwari izjavio je kako je u javnosti uvriježeno pogrešno mišljenja da bolji socioekonomski status i više novca znače i bolje zdravlje ljudi.

Posljednja studija tog tima i potvrdila da zdravlje ne donose skupe namirnice, već dobro odabrane i svježe spremljene.

I izvještaju koji je u cijelosti objavljen u časopisu American Journal of Preventive Medicine navodi se kako su stare bake bile upravu kada su insistirale da se večera prakticira u kućnoj i porodičnoj atmosferi i da se jedu domaća kuhana jela, jer je posljednja studija i potvrdila da je ta praksa mnogo bolja za zdravlje čovjeka od prakse izlaska na večere u restorane.

Istraživači su pratili prehrambene navike 400 odraslih osoba iz Seattlea i Washingtona i došli do zaključka da češća konzumacija jela iz kuhinje povećava indeks kvalitete ishrane i boljeg zdravlja ljudi.

Ističući kako žene koje rade nemaju vremena kuhati hranu i da to dovodi do sve većeg procenta ljudi koji kupuju gotovu hranu, Tiwari je apelirao na vlasti da razmotre te činjenice i naprave potrebne reforme kako bi se porodice zdravije hranile iz vlastite kuhinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije