Novogodišnji 'izlazak' u dnevni boravak: Na ove stvari nikako ne smijete zaboraviti

0
Radiosarajevo.ba
Novogodišnji 'izlazak' u dnevni boravak: Na ove stvari nikako ne smijete zaboraviti
Foto: Pexels / Ugodna kućna atmosfera

Noćni izlazak na doček Nove godine može biti jako skup. Ovisno o tome gdje se slavi Nova godina, trošak za smještaj, noćenje, rezervaciju ili ulaznicu sigurno nije mali. Ali dodaju li se tome i troškovi hrane i pića, a zatim i dodatni troškovi za naprimjer taksi ili dadilju, sasvim je razumljivo zašto se neki odlučuju na noćni izlazak u vlastiti dnevni boravak.

Sve više ljudi ostaje kod kuće i slavi u društvu porodice i prijatelja unutar svoja četiri zida, izmjenjujući se iz godine u godinu.

Ako ste ove godine vi domaćin, imate još malo vremena za pripremu. Zato smo sastavili brzinski spisak na šta sve treba pripaziti. Provjerite da nešto niste zaboravili i uživajte u večeri.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Bitno je naglasiti da kod organiziranja dočeka Nove godine kod kuće pravila nema. Možete kreirati opuštanu ili formalnu atmosferu, najaviti tematski party, naručiti hranu, skuhati večeru s nekoliko slijedova ili pripremiti sitne zalogaje, organizirati koktel zabavu, karaoke, takmičenje u društvenim igrama, filmski maraton... ovisno od toga šta preferirate i u čemu uživate.

Naravno, idealno bi bilo kad biste živjeli u velikoj kući s jednom prostorijom "viška", namijenjenom upravo za druženja s porodicom i prijateljima poput podruma, barske sobe ili igraonice, koju ne trebate odmah čistiti prije odlaska u krevet.

Ovo se mora probati: Recept za puter kiflice koje su dobrodošle na svakom porodičnom okupljanju

Ovo se mora probati: Recept za puter kiflice koje su dobrodošle na svakom porodičnom okupljanju

U tom slučaju prostoriju možete raskošno dekorirati i unaprijed oformiti nekoliko zona: dio sa pićem, kutak s hranom, mjesto za ugodan razgovor ili za ples. Bitno je opskrbiti se namirnicama, grickalicama, hranom i pićem, a po završetku zabave samo zatvoriti vrata. Čišćenje stignete obaviti i kad se naspavate.

Srećom, to nije jedina opcija za organiziranje zabave. Savršeno će poslužiti i prostori manjih površina, a najčešće se ugošćuje u dnevnim zonama s objedinjenom kuhinjom, trpezarijom i boravkom.

U tom slučaju hranu možete poslužiti na trpezarijskom stolu. Poželjno je da to bude stol na razvlačenje kako bi stali svi gosti, ali i kako bi kasnije imali više prostora za druge planirane aktivnosti.

Nakon klasične večere možete pustiti goste da se sami grupiraju i smjeste negdje gdje im je najudobnije kao što je kuhinjski otok, kauč ili fotelja. Ali možete razmišljati i u smjeru švedskog stola, da si svako uzima zalogaje kad mu odgovara.

U svakom slučaju, trpezarijski stol ili mjesto s posluženom hranom mora lijepo izgledati, a mogli biste dekorisati i prostor. Sami ukrasi ovise o temi koju ste odabrali i formalnosti događaja.

Kako zakoračiti u novu godinu bez mamurluka, ili makar s blažom verzijom

Kako zakoračiti u novu godinu bez mamurluka, ili makar s blažom verzijom

Inspiraciju možete pronaći u nekom historijskom dobu, pokretu, filmu, prirodi. Svakako se potrudite iznenaditi goste. Na trpezarijskom stolu im pripremite male kartice s imenima, možda čak i mali poklončić.

Što se tiče samog suđa, možete koristiti posuđe iz jednog seta, rasparene tanjire, one iz porodičnog nasljeđa. Oni koji su unaprijed sve isplanirali mogli bi se odlučiti na dodatak cvijetnih aranžmana, skulpturalnih salveta, vrpca, svijeća, elegantnih detalja i predmeta s metalik sjajem koji će reflektirati svjetlost.

Dobro će doći i friško ubrane borove grančice koje bi stvorile suptilnu šumsku priču i fino mirisale, uz obavezne lampice. 

Ako su se svi pitali zašto ste forsirali integrisani bife unutar kuhinje s vinskim frižiderom ili rashladnim vitrinama, pa čak i ladicama, sada ste napokon došli na svoje - samo napunite bife, osigurajte dovoljno zaliha, i uživajte u ostatku večeri.

Kao alternativa savršeno će poslužiti mini šank na rasklapanje, ali ako ni ta opcija nije dostupna, pobrinite se da imate bar kolica za piće i pazite na svačiju razinu pića - možda među gostima ima i onih sramežljivih, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije