Kako zakoračiti u novu godinu bez mamurluka, ili makar s blažom verzijom

3
Radiosarajevo.ba
Kako zakoračiti u novu godinu bez mamurluka, ili makar s blažom verzijom
Foto: Pexels / Ilustracija / Glavobolja

Doček Nove godine, bez obzira hoćete li ga organizirati u malom broju kod kuće ili idete negdje na veću zabavu, sa sobom povlači i konzumaciju alkohola. Kada ćemo se proveseliti ako to neće biti na Novu godinu?

Nećemo vam ovdje govoriti kako nije zdravo ni dobro pretjerivati u alkoholu jer ko neće popiti koju čašicu viška na doček neka baci bocu prvi.

Ako ćete konzumirati alkohol na dočeku, konzumirajte ga umjereno, pametno i odgovorno. Donosimo korisne savjete kako da se na prvo jutro u novoj godini probudite bez mamurluka ili da on bude barem u nešto blažem izdanju. 

Historija | 154 godine od rođenja Safvet-bega Bašagića: Život i smrt velikana Bosne

Historija | 154 godine od rođenja Safvet-bega Bašagića: Život i smrt velikana Bosne

Nemojte piti na prazan želudac

Ovo je prvo i osnovno pravilo. Najkobnija pogreška prilikom konzumacije alkohola je ona na prazan želudac. Nije rijetkost da u strci organizacije Nove godine, zaboravimo tokom dana jesti. Stignu gosti i što ćemo napraviti prvo - nazdravit ćemo. Bez obzira na to što ćete jesti i tokom samog dočeka, veoma je važno da prije prve čaše, već imate pun želudac. 

Nemojte miješati različite vrste alkohola

Nema gore stvari nego kada tokom jedne večeri s koktela, pređete na šampanjac, sa šampanjca na vino, između padne i pokoja rakijica, a kada više nema ničeg za piti dobro dođe i pivo. Odlučite se za jedno glavno alkoholno piće i pripazite da ga imate za cijelu večer. U protivnom ćete ako ostanete bez njega, preći na neko drugo. Između možete konzumirati čašicu do dvije, naprimjer, šampanjca ili rakije, ali trudite se da uvijek pijete jedno glavno piće. 

Otjerajte mamurluk na prirodan način: Donosimo vam recepte koji bi trebali pomoći pri oporavku

Otjerajte mamurluk na prirodan način: Donosimo vam recepte koji bi trebali pomoći pri oporavku

Jedna čaša alkohola, jedna čaša vode

Jedan od najvećih problema kod konzumacije alkohola je manjak vode. Dehidracija je česta pojava, a ona pogoršava simptome mamurluka. Za što blaži mamurluk ili čak i bez njega, zlatno pravilo je - jedna čaša alkohola, jedna čaša vode. Znači da nakon svake čaše alkohola biste trebali popiti čistu vodu. Također prije spavanja unesite još tekućine i obavezno pored kreveta imajte čašu vode za svaki slučaj. 

Birajte pića sa što manjim postotkom šećera

Šećer je vaš glavni neprijatelj, a on je najčešći uzročnik glavobolje. Ako ne planirate stati na jednoj do dvije čaše alkohola, veoma je važno da birate piće sa što manjim postotkom šećera. 

Ne zaboravite jesti i tokom večeri

Već smo naučili da i prije prve čaše trebamo imati sit želudac. To se odnosi i na ostatak večeri. Što puniji želudac, to manji mamurluk. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije