Otjerajte mamurluk na prirodan način: Donosimo vam recepte koji bi trebali pomoći pri oporavku

0
Radiosarajevo.ba
Otjerajte mamurluk na prirodan način: Donosimo vam recepte koji bi trebali pomoći pri oporavku
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako ovih dana planirate popiti 'koju čašicu više', ovi recepti pravi su spas nakon burne noći.

Mamurluk je obično popraćen groznim simptomima, poput glavobolje, vrtoglavice, drhtavice i mučnine. Zato isprobajte ove prirodne namirnice i recepte koji će vam ublažiti mamurluk i vratiti vas 'među žive'.

Za početak - pijte puno vode. Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, a to znači kako uzrokuje da vaše tijelo ispire tekućinu brže od ostalih pića i dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato nakon 'derneka' treba piti i više vode nego što inače imate običaj.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Kafa nam inače pomaže kod umora i glavobolje, ali kako je uzrok mamurluku velikim dijelom dehidracija, kofein, koji je, kao i alkohol, diuretik, nije najbolje rješenje. Čaj od đumbira zaslađen medom i s nekoliko kapi limuna i narandže bit će korisniji u borbi protiv glavobolje.

Soda bikarbona nije dobra samo za čišćenje nego je jedan od najboljih kućnih "lijekova" za želudac. Može ukloniti osjećaj nadutosti, kao i vratiti pH vrijednost u ravnotežu, ali pazite da ne pretjerate jer može postići i suprotan učinak. Pomiješajte malu količinu s vodom i popijte.

Najpopularniji lijek protiv mamurluka: Probajte crnu limunadu

Najpopularniji lijek protiv mamurluka: Probajte crnu limunadu

Najbolji recepti i namirnice za mamurluk

Metvica se za liječenje želuca koristi još od vremena starih Grka i Rimljana, koji su znali napraviti dobro vino i dobro se zabaviti. Za prvu ruku uzmite žvakaću gumu s okusom peperminta, a ako ste u prilici, napravite čaj od metvice. Možete je kombinirati s kimom i time pojačati učinak.

Pomaže i crna limunada. Ovaj super napitak spasit će vas od mamurluka, koji danas muči većinu ljudi. Brzo će vam vratiti energiju, razbistriti glavu i smiriti želudac. Crnu limunadu vrlo je jednostavno napraviti. Trebaju vam sok od 2 limuna, 1 litra vode, 1 mala kašika aktivnog crnog uglja i 2 kašike javorovog sirupa. Sve sastojke dobro promiješajte pa popijte limunadu. Inače, aktivni ugalj daje se ljudima nakon što su se nečim otrovali. On na sebe veže otrov.

Pileća supa savršeno je jelo nakon mamurluka jer ćete u jednom obroku dobiti proteine iz piletine, elektrolite iz supe i lako probavljive ugljikohidrate iz rezanaca - djelovat će poput najboljeg lijeka. Ako ne jedete proteine životinjskog podrijetla, posegnite za supom od paradajza koja je puna kalija i elektrolita te pomaže ubrzati rad jetre.

Također, što se hrane tiče, za mamurluk su odlična i jaja jer su bogata cisteinom, koji će tijelu pomoći da očisti preostale toksine koje ste unijeli večer prije.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Ako imate snage, pripremite si brze supe poput prežgane ili pileće. One su uvijek odlično rješenje za okrepu i vraćanje snage organizmu. Super je i ruska supa solanka, a ako ne volite supe, pripremite si shakshuku s jajima i paradajzom.

Nakon ručka preporučuje se popodnevno spavanje i odmor, pišu 24sata.

Čaj od kamilice

Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomože pri mamurluku.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne kašičice svježe iscijeđenog soka od limete ili nekoliko kapi tog soka dodajte u kašiku meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to učinite čim se probudite jer će vam razbistriti um.

Mrkva

Svo korjenasto povrće jakih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima. To će pomoći organizmu da se prije oporavi i prije počne normalno funkcionirati.

Pixabay:

Đumbir

Većinu simptoma mamurluka ublažit će čaj od đumbira. Ogulite svježi đumbirov korijen veličine palca te ga narežite na 10-12 kriški. Pomiješajte s četiri šoljice vode i pustite da kuha desetak minuta.

Jaja

Jaja će pomoći tijelu da očisti preostale toksine u tijelu, a istodobno će dati snagu da normalno krenete u dan.

Kruške

Kruške su zaista lijek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za 16-21 posto ako ste sok od kruške pili prije noćnog provoda.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, tvar koje i tijelo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež ili napraviti zdravi sok.

Špinat

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno - folnu kiselinu, sumpor i vitamin C - sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Voćni sok

Prirodni voćni sok pružit će vam prirodne šećere i zamijeniti elektrolite koje ste izgubili te vam dati pozamašnu dozu vitamina. Prirodni sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od narandžina soka zbog niže razine kiselosti.

Otkrijte snagu ovih čudesnih bobica: Čaj za zaštitu zdravlja i oslobađanje od toksina

Otkrijte snagu ovih čudesnih bobica: Čaj za zaštitu zdravlja i oslobađanje od toksina

Tunjevina u konzervi

Možda malo čudan odabir, ali mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestit će potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Zato navalite na banane i ublažite sebi muke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije