Zdravlje / Novo istraživanje: Sjedenje kod kuće opasnije od sjedenja na poslu

04. 09. 2019. u 08:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da nemaju svi oblici sjedenja jednako štetan utjecaj na zdravlje. Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

“Naši rezultati upućuju na to da je način na koji se provodi vreme izvan posla veoma važan za zdravlje srca i krvnih sudova”, rekao je glavni autor studije dr. Ketih Diaz sa Univerziteta Kolumbija.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sjedeći na poslu, a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vježbanje u slobodno vrijeme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 posto veći u poređenju s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sjedili dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sjedelački način života u slobodno vrijeme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sjedenja, ali vjeruju da je odgovor u dugom neprekidnom sjedenju.

“Većina ljudi ima običaj da dugo sjedi na fotelji pred televizorom i da se uopšte ne pomjera, a kamoli ustaje. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola”, rekla je dr. Diaz.

Istovremeno, u slobodno vrijeme većina ljudi, dok sjedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom.

Drugo objašnjenje zašto je sjedenje kod kuće štetnije od sjedenja na poslu jeste i vrijeme kada se boravi pod vlastitim krovom. Istraživači tvrde da je sjedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje, prenose novosti.rs


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA