Novi TikTok beauty trend je pranje lica sa sodom bikarbonom, evo šta kažu dermatolozi...

0
Radiosarajevo.ba
Novi TikTok beauty trend je pranje lica sa sodom bikarbonom, evo šta kažu dermatolozi...
Foto: Pexels / Njega kože / Ilustracija

Već su dugo vremena prirodni kozmetički proizvodi popularni, a formule bez hemikalija, mirisa i konzervansa privlače veliki broj korisnica i korisnika. 

Tako se, zahvaljujući prirodnom sastavu, na društvenim mrežama nedavno proširio i pomalo bizaran beauty trend, pranje lica sodom bikarbonom umjesto sredstvom koje je za to namijenjeno.

A iako je hiljade korisnika prihvatilo sodu bikarbonu; koja ih je osim svojim jednostavnim sastavom privukla i navodnom sposobnošću da zategne kožu; postavlja se pitanje je li prirodno uvijek bolje, i kada je riječ o njezi.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Nedavno su korisnice TikToka i drugih platformi počele objavljivati video zapise svoje rutine njege kože u kojima sodu bikarbonu koriste kao sredstvo za čišćenje lica, a iako je većini koža sama od sebe blistava i bez bora, to pripisuju djelovanju bijelog praška s kojim lice peru dva puta sedmično. 

"DIY sredstvo za čišćenje na bazi sode bikarbone ništa dobro ne radi koži i uopće ne preporučujem nanošenje sode na kožu", kaže dermatologinja dr. Andrea Suarez.

Biljna ulja koja će vas oduševiti: Za njegu, jačanje i protiv opadanja kose

Biljna ulja koja će vas oduševiti: Za njegu, jačanje i protiv opadanja kose

"Prvenstveno može poremetiti pH vrijednosti kože, što dovodi do velike suhoće i iritacije", objasnila je, a osim toga, kaže, može i znatno pogoršati temeljne probleme kože poput akni i atopijskog dermatitisa".

@angelamaytrix

Replying to @Paisley Weatherberry yep 👍 how old do you think I am? #fyp #bakingsoda #howtousebakingsodaonyourface

♬ original sound - Angela May

Inače, dr. Suarez nije jedina stručnjakinja koja ne savjetuje takvo korištenje sode, a isto na društvenim mrežama kažu i mnogi drugi; savjetujući svima da radije preskoče taj DIY hack za zatezanje i 'peglanje' bora. "Soda bikarbona ima antibakterijska svojstva, zbog čega neki mogu pretpostaviti da je dobra za kožu sklonu aknama, no u njenom slučaju mane nadmašuju eventualne prednosti; a suhoća i iritacija će vjerovatno pogoršati stanje akni", kaže dr. Suarez, te dodaje kako to naravno ne znači da pristalice nužno lažu o uticaju na njihov ten, no istraživanja za sada ne podupiru tvrdnje da ona pomaže u smanjenju bora i zatezanju lica, piše Mind Body Green.

Evo kako nakon ljetnih vrućina pripremiti kožu za hladno vrijeme

Evo kako nakon ljetnih vrućina pripremiti kožu za hladno vrijeme

Kako dermatologinja objašnjava, količina finih linija i dubina bora koje dobivamo kako starimo više je povezana s raznim čimbenicima u načinu života, izloženošću suncu i genetikom pa je puno bolje u njezi se usredotočiti na dokazano učinkovita sredstva nego testirati 'lijekove' s TikToka. "Ipak, ako vam sredstvo za čišćenje lica od sode bikarbone odgovara i ne osjećate iritaciju i suhoću kože, slobodno ga nastavite koristiti, samo budite svjesni da taj jednostavni sastojak neće spriječiti starenje kože, kako mnogi tvrde online", zaključila je dr. Suarez, te navela nekoliko provjerenih anti age koraka za njegu: 

  • Svakodnevno nanošenje kreme sa SPF faktorom
  • Održavanje kožne barijere hidratiziranom
  • Korištenje retinola u rutini njege kože
  • Dodaci kolagena za dodatno učvršćivanje kože
  • Ograničavanje stresa, pušenja i unosa alkohola

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije