Evo kako nakon ljetnih vrućina pripremiti kožu za hladno vrijeme

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako nakon ljetnih vrućina pripremiti kožu za hladno vrijeme
Foto: Arhiv / Ilustracija

Nakon ljeta koža je vjerovatno dehidrirana i iscrpljena zbog izloženosti suncu i vrućinama.

Zbog toga, vrijeme je da ostavimo one super lagane formule te pronađemo nešto jače, konkretnije, za šta su najbolje gušće kreme bogate sastojcima koji će je nahraniti.

Dermatolozi često predlažu sastojke kao što su hijaluronska kiselina, glicerin i ceramidi, koji daju koži optimalnu mekoću i elastičnost. Osim toga, pomažu zadržati vlagu u koži i stvaraju barijeru protiv isušivanja.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Nakon ljeta, koža može biti osjetljivija na slobodne radikale uzrokovane UV zračenjem. U tome pomažu kreme s antioksidansima kao što su vitamin C i E koji pomažu zaštititi sve slojeve od oštećenja i potaknuti obnovu ćelija.

Možda koži treba smirivanje, naročito ako je došlo do crvenila, tu su idealni sastojci poput aloa vere, bisabolola ili ekstrakta kamilice.

Osim dubinske isušenosti, najčešća pojava nakon ljeta je hiperpigmentacija koja se očituje kao tamniji dijelovi kože, a sve skupa djeluje mrljavo.

Ilustracija
Foto: WebMDI: Ilustracija

To je rezultat povećane proizvodnje melanina, pigmenta koji daje boju koži. Ali došlo je do disbalansa radi pretjeranog izlaganja suncu, što rezultuje neujednačenom pigmentacijom.

Jedan od najboljih načina kako spriječiti dalji razvoj toga je korištenje kreme sa zaštitnim faktorom. Osim toga, poželjne su formule sa sastojcima za posvjetljivanje kao što su vitamin C, niacinamid, arbutin i ekstrakti citrusa, piše 24sata.hr.

Također, ključan je piling s blagim voćnim kiselinama i enzimima koji će ubrzati proces obnove. Hit scene je retinol, Ali s njim treba oprezno, radi potencijalnog pretjeranog ljuštenja kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije