Nova istraživanja otkrivaju koliko obroka treba konzumirati dnevno

0
Radiosarajevo.ba
Nova istraživanja otkrivaju koliko obroka treba konzumirati dnevno
Foto: Pexels / Ilustracija / Obrok

U današnjem svijetu prepunom prehrambenih trendova i savjeta, jedno od pitanja koje često postavljamo jest kako najbolje organizirati svoje obroke kako bismo postigli optimalno zdravlje i održali željenu tjelesnu težinu.

Tradicionalno je bilo uvriježeno mišljenje da su tri velika obroka dnevno - doručak, ručak i večera - ključni za zdravu prehranu. Međutim, sve je više istraživanja koja sugeriraju da bi manji i češći obroci mogli imati koristi za zdravlje i mršavljenje.

Rane epidemiološke studije sugeriraju da povećana učestalost obroka može poboljšati razinu lipida u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također, više od četiri obroka dnevno povećava HDL holesterol, što je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju mješovite rezultate.

Bombardier Challenger 650 vrijedan 32 miliona dolara kruži iznad cijele BiH. Evo koji je razlog

Bombardier Challenger 650 vrijedan 32 miliona dolara kruži iznad cijele BiH. Evo koji je razlog

Jedna studija usporedila je učinke jedenja tri obroka dnevno s šest manjih, češćih obroka na tjelesnu masnoću i osjećaj gladi. Iako nije bilo značajne razlike u potrošnji energije i gubitku tjelesne masti, ispitanici koji su jeli šest manjih obroka imali su veći osjećaj gladi.

Za one koji žele spriječiti dugoročno debljanje, preporučuje se doručak i ručak u razmaku od pet do šest sati, izbjegavanje grickanja i konzumiranje najvećeg obroka ujutro. Također, važno je voditi računa o veličini porcija kako bi se ostalo unutar dnevnih potreba za kalorijama.

Iako su mali, česti obroci često reklamirani kao put do ubrzanog metabolizma, istraživanja sugeriraju da učestalost obroka možda ne igra ključnu ulogu u jačanju metabolizma. Važno je napomenuti da kvaliteta prehrane ostaje prioritet, bez obzira na učestalost obroka.

U zaključku, važno je prilagoditi svoj način prehrane vlastitim potrebama i ciljevima te dati prioritet cjelovitim namirnicama. Bez obzira jeste li pobornik tri veća ili šest manjih obroka dnevno, ključ je u kvaliteti hrane i svjesnom biranju obroka koji će podržati vaše zdravlje i dobrobit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije