Mmm, neodoljivo: Bečka štrudla s trešnjama

Radiosarajevo.ba
Mmm, neodoljivo: Bečka štrudla s trešnjama
Foto: Printscreen / Štrudla

Ovo je desert koji se priprema paralelno s ručkom.

U pitanju je ukusna i sočna bečka štrudla s trešnjama, jogurtom i grizom. Pri tome je vrlo jednostavna za napraviti.

Potrebno vam je:

Nadjev od jogurta i griza

3 jaja
400 g tekućeg jogurta (2 čaše)
1 čaša šećera
2 vanilin šećer
1,5 čaša griza
1 prašak za pecivo
1 čaša ulja

Premaz

200 g tekućeg jogurta (1 čaša)
1 vanilin šećer

Ostalo

500 g kora za savijače (10 kom)
900 g odkoštenih trešanja

Napomena: Kao mjeru za sastojke koristite čašu od jogurta.

Priprema:

1. Jaja izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jogurt i ulje. Zatim dodajte griz i prašak za pecivo pa pjenjačom sve izmiješate tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.

2. Pripremljenu smjesu ostavite sat vremena u frižideru da se malo zgusne.

3. Dvije kore za savijače stavite na radnu površinu, premažite ih s malo nadjeva od jogurta i griza, posipajte s trešnjama pa lijepo zarolajte.
Isto ponovite i sa ostatkom kora, nadjeva i trešanja tako da ukupno dobijete pet štrudla.

4. Štrudle posložite jednu do druge u lim za pečenje kojeg ste prethodno malo nauljili. Štrudlu premažite jogurtom i posipajte vanilin šećerom pa pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170°C, dok ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.

I to je to!

Štrudlu s trešnjama poslužite vruću ili ohlađenu, kako volite, piše Slatkisvijet.com.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije