Ćevapi osvojili Sloveniju: Ljubljanski majstori otkrili roštiljske tajne
Možda vam na prvi pogled zvuči čudno da o dobrim ćevapima govore Slovenci.
Međutim, poznavaoci tvrde da pojedini balkanski restorani u Ljubljani nude ćevape koji ni po čemu ne zaostaju za "originalinma" iz Bosne. Neki od najboljih ljubljanskih ćevabdžija otkrili su svoje tajne za portal Odprta Kuhinja .
Piknik bez ćevapa je nezamisliv, a njihova priprema nije zahtijevna. Većina majstora zastupa tezu da su najbolji ćevapi oni koji se peku na roštilju na ugalj.
U gostionici Čad masu za ćevape pripremaju na dnevnoj bazi isključivo od junećeg mesa. nakon što masu pripreme, ostave je u frižider minimalno 12 sati, a ćevape oblikuju neposredno prije stavljanja na žar. Kažu da se ćevapi se moraju peći na niskoj temperaturi, otprilike 7 minuta.
U restoranu Sarajevo '84 ponekad u mljevenu junetinu dodaju i malo luka, a i oni imaju praksu da masu ostave da miruje nekoliko sati. Kod njih se ćevapi peku nešto duže - između 8 i 10 minuta, a za to vrijeme se okrenu tri ili četiri puta.
U restoranu Balkanski žar smjesi od junetine i soli dodaju mineralnu vodu od koje ćevapi budu rahliji. Na pet kilograma mesa dodaju sol i jedan do dva decilitra Radenske, nakon čega masu dobro izmijese i ostave stajati oko sat vremena.
U restoranu Das is Walter savjetuju da se ćevapi serviraju na klasični način - u somunu sa sjeckanim lukom ili kajmakom, a može se dodati i ajvar ili ljuta mješavina koju nazivaju "pikansni urnebes".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.