Neobičan recept za piletinu u sočnom sosu
Oni koji su probali kažu da im je piletina pripremljena na ovakav način postala omiljeni recept. Jednostavno i lako napravite zanimljiv drugačiji ručak u kojem će uživati cijela porodica.
Potrebno je:
– 500 g bijelog pilećeg mesa
– 250 g šampinjona
– 2 štapića celera
– 1 manja glavica crnog luka
– 3 kašike ulja
– 1 kašika brašna
– 200 ml mlijeka
– 1 kašika Vorčestir sosa
– so i biber po ukusu
Za proju:
– 1 jaje
– 180 ml jogurta
– 3 kašike ulja
– 50 g brašna
– 60 g palente
– 1 kašičica praška za pecivo
– so po ukusu
Priprema:
Piletinu isjeckati na komade veličine zalogaja. U šerpi zagrijati ulje, dodati isjeckano meso, pa ga uz povremeno miješanje propržiti da pobijeli sa svih strana, a zatim meso izvaditi iz šerpe i ostaviti na toplom mjestu. Zagrijati rernu na 180C. Na istoj masnoći propržiti sitno sjeckani celer i crni luk. Kada povrće omekša i postane staklasto, dodati brašno, promiješati i odmah naliti mlijeko, piše Yumama.
Uz stalno miješanje na laganoj vatri, kuvati dok se ne zgusne. Dodati sos, so i biber po ukusu. Posudu dimenzija 20x20cm podmazati uljem, pa izručiti smjesu od mesa i povrća. Za proju prvo umutiti jaje pjenasto mikserom, a zatim dodati jogurt i ulje, pa lagano sjediniti. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, so po ukusu, ulje i palentu. Sjediniti masu. Pripremljenu smjesu za proju izliti ravnomjerno preko mesa u posudi. Peći u zagrijanoj rerni oko 35 minuta, dok lijepo ne porumeni. Poslužiti toplo
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.