Neobičan recept za piletinu u sočnom sosu

0
Radiosarajevo.ba
Neobičan recept za piletinu u sočnom sosu
Foto: Yumama / Piletina u proji

Oni koji su probali kažu da im je piletina pripremljena na ovakav način postala omiljeni recept. Jednostavno i lako napravite zanimljiv drugačiji ručak u kojem će uživati cijela porodica.

Potrebno je:

– 500 g bijelog pilećeg mesa

– 250 g šampinjona

– 2 štapića celera

– 1 manja glavica crnog luka

– 3 kašike ulja

– 1 kašika brašna

– 200 ml mlijeka

– 1 kašika Vorčestir sosa

– so i biber po ukusu

Za proju:

– 1 jaje

– 180 ml jogurta

– 3 kašike ulja

– 50 g brašna

– 60 g palente

– 1 kašičica praška za pecivo

– so po ukusu

Priprema:

Piletinu isjeckati na komade veličine zalogaja. U šerpi zagrijati ulje, dodati isjeckano meso, pa ga uz povremeno miješanje propržiti da pobijeli sa svih strana, a zatim meso izvaditi iz šerpe i ostaviti na toplom mjestu. Zagrijati rernu na 180C. Na istoj masnoći propržiti sitno sjeckani celer i crni luk. Kada povrće omekša i postane staklasto, dodati brašno, promiješati i odmah naliti mlijeko, piše Yumama.

Uz stalno miješanje na laganoj vatri, kuvati dok se ne zgusne. Dodati sos, so i biber po ukusu. Posudu dimenzija 20x20cm podmazati uljem, pa izručiti smjesu od mesa i povrća. Za proju prvo umutiti jaje pjenasto mikserom, a zatim dodati jogurt i ulje, pa lagano sjediniti. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, so po ukusu, ulje i palentu. Sjediniti masu. Pripremljenu smjesu za proju izliti ravnomjerno preko mesa u posudi. Peći u zagrijanoj rerni oko 35 minuta, dok lijepo ne porumeni. Poslužiti toplo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije